Zapiekanka: 5 sprawdzonych sposobów na smaczną i rumianą zapiekankę

2016-10-20 13:08

Zapiekanki to magiczne dania. Mimo, że z wierzchu spieczone, pod pokrywą z żółtego sera, tartej bułki lub sosu beszamelowego, zawsze wszystkie składniki pozostają soczyste i miękkie. Jednak najważniejsze jest to, że doskonale smakują, niezależnie od tego, z czego je przygotujesz! Sprawdź, co sprawia, że zapiekanka jest taka dobra.

Zapiekanka: 5 sprawdzonych sposobów na smaczną i rumianą zapiekankę
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanki z pięknie zrumienionym wierzchem są daniem lubianym przez wszystkich

Spis treści

  1. Zapiekanka: rumiana, ale nie spieczona 
  2. Składniki na zapiekankę
  3. Udana zapiekanka: w czym zapiekać?
  4. Jakie sosy do zapiekanek
  5. Zapiekanka - jak powstaje apetyczny wierzch?

Zapiekanka to uniwersalne danie - możesz ją podać zarówno na obiad jak i na kolację, sprawdza się również, gdy lubisz ciepłe śniadania. Jak zrobić udaną zapiekankę?

Zapiekanka: rumiana, ale nie spieczona 

Przygotowując zapiekankę, pamiętaj że jej wierzch nie może się zbytnio przypiec, gdyż stanie się gorzka i niezdrowa. Jeżeli więc zauważysz, że zaczyna się zanadto rumienić, przykryj ją folią aluminiową.

Składniki na zapiekankę

Do przygotowania zapiekanki możesz wykorzystać właściwie wszystko co masz w lodówce i szafkach kuchennych. Świetnie sprawdzą się:

mięso,

ryby,

ziemniaki,

makarony,

warzywa i owoce.

W zależności od czasu zapiekania, składniki powinieneś wcześniej blanszować, podgotować, udusić lub rozdrobnić.

Udana zapiekanka: w czym zapiekać?

Forma do przygotowania zapiekanki powinna być stosunkowo płaska, rozszerzana ku górze. Dzięki temu smacznej, chrupiącej skórki będzie więcej.

Jeżeli przewidujesz, że czas pieczenia będzie dłuższy niż standardowe 30-40 min., warto by forma była głębsza, bo powstanie więcej sosu, który z płytkiego naczynia może wykipieć.

Jakie sosy do zapiekanek

Sosy lub kremy dodane do zapiekanki sprawiają, że jest ona soczysta pod rumianą skórką. Jeśli dodatkowo zastąpisz śmietanę mlekiem, zmniejszysz kaloryczność potrawy, dzięki czemu będzie zdrowsza.

Warto również zadbać o w miarę równomierne pokrojenie i ułożenie składników zapiekanki w formie, dzięki czemu każdy jej element, będzie miał taką samą konsystencję.

Zapiekanka - jak powstaje apetyczny wierzch?

Ostatni i chyba najważniejszy element zapiekanki. Chrupiący, rumiany wierzch. Jeśli chcesz, żeby była wyjątkowa, całą powierzchnię zapiekanki posyp równomiernie żółtym serem, startym na grubych oczkach lub tartą bułka z płatkami masła.