WSTRZĄSANIE koktajli: co to jest? Na czym polega wstrząsanie koktajli? Poradnik barmana amatora

2018-01-04 14:34

Typowy widok w barze to barman potrząsający szejkerem w efektowny sposób. Czy zastanawialiście się po co wstrząsa się składnikami koktajlu w specjalnym pojemniku? W tym filmie objaśniamy skuteczną metoda mieszania składników za pomocą szejkera.    

WSTRZĄSANIE koktajli
Autor: thinkstockphotos.com Wstrząsanie koktajlem jest bardzo widowiskowe. 

Ta metoda jest konieczna jeśli w drinku używamy składników o różnej gęstości i lepkości, takich jak: syrop, śmietanka, białko (koniecznie!). Najprostszym szejkerem będzie klasyczny dwuczęściowy, składający się z kubka barmańskiego i szklanicy. Większości początkującym domowym barmanom dużą trudność sprawia otwarcie szejkerze po wstrząsaniu, ale po kilku razach (lub drinkach...) nabiera się wprawy.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE