WSTRZĄSANIE koktajli: co to jest? Na czym polega wstrząsanie koktajli? Poradnik barmana amatora

2018-01-04 14:34

Typowy widok w barze to barman potrząsający szejkerem w efektowny sposób. Czy zastanawialiście się po co wstrząsa się składnikami koktajlu w specjalnym pojemniku? W tym filmie objaśniamy skuteczną metoda mieszania składników za pomocą szejkera.    

WSTRZĄSANIE koktajli
Autor: thinkstockphotos.com Wstrząsanie koktajlem jest bardzo widowiskowe. 

Ta metoda jest konieczna jeśli w drinku używamy składników o różnej gęstości i lepkości, takich jak: syrop, śmietanka, białko (koniecznie!). Najprostszym szejkerem będzie klasyczny dwuczęściowy, składający się z kubka barmańskiego i szklanicy. Większości początkującym domowym barmanom dużą trudność sprawia otwarcie szejkerze po wstrząsaniu, ale po kilku razach (lub drinkach...) nabiera się wprawy.