W jakich produktach i potrawach jest najwięcej kwasów omega?

2017-03-03 17:13

Kwasy omega 3 i omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które człowiek musi dostarczać organizmowi w diecie, gdyż nie ma zdolności do samodzielnego ich produkowania. Sprawdź w jakich produktach i potrawach jest najwięcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega.

W jakich produktach i potrawach jest najwięcej kwasów omega
Autor: Shutterstock Produkty dostarczające nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6

Spis treści

  1. Super food - które kuchnie są najbogatsze w kwasy omega?
  2. Lista produktów zawierających kwasy omega 3
  3. Jakie ryby dostarczają najwięcej kwasów omega 3?

Super food - które kuchnie są najbogatsze w kwasy omega?

Jak dowiedli lekarze i dietetycy najbardziej optymalna dla zdrowia, jeśli chodzi o spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, jest kuchnia śródziemnomorska i japońska. Na niej powinniśmy wzorować nasz jadłospis, a nie na kuchni amerykańskiej. Oczywiście w kuchni polskiej też są produkty, których nie doceniamy. Należy do nich choćby olej rzepakowy, który zawiera 10-12 razy więcej kwasów Omega 3 niż oliwa z oliwek! W jakich jeszcze produktach znajdują się te drogocenne substancje?

Lista produktów zawierających kwasy omega 3

tłuste ryby

olej rzepakowy

siemię lniane

soja, olej sojowy i produkty z soi

owoce morza

sushi

orzechy

migdały

algi

pestki dyni

masło

jaja

mięso

Jakie ryby dostarczają najwięcej kwasów omega 3?

W Polsce je się stanowczo za mało ryb, a w trosce o nasze zdrowie musimy postarać się, aby w naszej diecie było ich jak najwięcej. W kwasy omega 3 najbogatsze są ryby tłuste, takie jak: łosoś, makrela, śledź, halibut, sardynki.

Istotne jest również w jaki sposób ryby przyrządzamy. Nie powinniśmy ich smażyć - bo dostarczymy organizmowi szkodliwych tłuszczów trans zamiast korzystnych omega. Najlepiej jest ugotować je na parze lub upiec w piekarniku.