W jakich produktach i potrawach jest najwięcej kwasów omega?
Kwasy omega 3 i omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które człowiek musi dostarczać organizmowi w diecie, gdyż nie ma zdolności do samodzielnego ich produkowania. Sprawdź w jakich produktach i potrawach jest najwięcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega.
Spis treści
- Super food - które kuchnie są najbogatsze w kwasy omega?
- Lista produktów zawierających kwasy omega 3
- Jakie ryby dostarczają najwięcej kwasów omega 3?
Super food - które kuchnie są najbogatsze w kwasy omega?
Jak dowiedli lekarze i dietetycy najbardziej optymalna dla zdrowia, jeśli chodzi o spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, jest kuchnia śródziemnomorska i japońska. Na niej powinniśmy wzorować nasz jadłospis, a nie na kuchni amerykańskiej. Oczywiście w kuchni polskiej też są produkty, których nie doceniamy. Należy do nich choćby olej rzepakowy, który zawiera 10-12 razy więcej kwasów Omega 3 niż oliwa z oliwek! W jakich jeszcze produktach znajdują się te drogocenne substancje?
Lista produktów zawierających kwasy omega 3
tłuste ryby
olej rzepakowy
soja, olej sojowy i produkty z soi
owoce morza
sushi
orzechy
migdały
algi
pestki dyni
masło
jaja
mięso
Jakie ryby dostarczają najwięcej kwasów omega 3?
W Polsce je się stanowczo za mało ryb, a w trosce o nasze zdrowie musimy postarać się, aby w naszej diecie było ich jak najwięcej. W kwasy omega 3 najbogatsze są ryby tłuste, takie jak: łosoś, makrela, śledź, halibut, sardynki.
Istotne jest również w jaki sposób ryby przyrządzamy. Nie powinniśmy ich smażyć - bo dostarczymy organizmowi szkodliwych tłuszczów trans zamiast korzystnych omega. Najlepiej jest ugotować je na parze lub upiec w piekarniku.