Szybki przepis na energetyczny obiad. Zupa z tortellini, kiełbasą i szpinakiem

2023-04-18 10:42

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa z dodatkiem tortellini, plastrów kiełbasy oraz liści świeżego szpinaku to oryginalne danie, które sprawdzi się zawsze. Zupa smakuje przepysznie, jest łatwa i szybka do zrobienia. Oto łatwy przepis na zupę z pierożkami tortellini oraz kiełbasą i szpinakiem.

zupa z tortellini
Autor: Shutterstock Zupa z tortellini, kiełbasą i szpinakiem to sycący obiad na pochmurny dzień.

Przepis na zupę z tortellini, kiełbasą i szpinakiem

  • Przepis na to ciekawe danie z dodatkiem włoskich pierożków nie jest skomplikowany. Kilka prostych kroków i obłędny ciepły posiłek jest gotowy.
  • Zupę można zrobić nawet w ciągu zabieganego tygodnia, ponieważ czas przygotowania to niecałe pół godziny.
  • Składniki, które są potrzebne do ugotowania zupy, są w sklepach przez cały rok.
  • Do potrawy można wykorzystać tortellini świeże lub suszone. Najlepsze są te z serowym nadzieniem, ale możecie wybrać inne.
  • Zupę wzbogaca dodatek kiełbasy. Sprawdzi się kiełbasa podwawelska lub biała, która nada ciekawego smaku.
  • Fani ostrych potraw mogą doprawić zupę płatkami chili.
  • Gotową zupę można zabielić, dodając odrobinę śmietany, mleka lub naturalnego jogurtu.

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g tortellini z serem
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.

2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w plastry kiełbasę. Smażyć, aż kiełbasa zacznie się rumienić.

3. Wlać bulion warzywny i wodę. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać tortellini i gotować około 10 minut.

4. Dodać liście szpinaku, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować 5 minut.Podawać posypaną startym parmezanem.

Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową