Szybki przepis na energetyczny obiad. Zupa z tortellini, kiełbasą i szpinakiem
Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa z dodatkiem tortellini, plastrów kiełbasy oraz liści świeżego szpinaku to oryginalne danie, które sprawdzi się zawsze. Zupa smakuje przepysznie, jest łatwa i szybka do zrobienia. Oto łatwy przepis na zupę z pierożkami tortellini oraz kiełbasą i szpinakiem.
Przepis na zupę z tortellini, kiełbasą i szpinakiem
- Przepis na to ciekawe danie z dodatkiem włoskich pierożków nie jest skomplikowany. Kilka prostych kroków i obłędny ciepły posiłek jest gotowy.
- Zupę można zrobić nawet w ciągu zabieganego tygodnia, ponieważ czas przygotowania to niecałe pół godziny.
- Składniki, które są potrzebne do ugotowania zupy, są w sklepach przez cały rok.
- Do potrawy można wykorzystać tortellini świeże lub suszone. Najlepsze są te z serowym nadzieniem, ale możecie wybrać inne.
- Zupę wzbogaca dodatek kiełbasy. Sprawdzi się kiełbasa podwawelska lub biała, która nada ciekawego smaku.
- Fani ostrych potraw mogą doprawić zupę płatkami chili.
- Gotową zupę można zabielić, dodając odrobinę śmietany, mleka lub naturalnego jogurtu.
Składniki:
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 300 g kiełbasy
- 250 g tortellini z serem
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w plastry kiełbasę. Smażyć, aż kiełbasa zacznie się rumienić.
3. Wlać bulion warzywny i wodę. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać tortellini i gotować około 10 minut.
4. Dodać liście szpinaku, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować 5 minut.Podawać posypaną startym parmezanem.