Szampan, cava, prosecco, asti spumante, sekt, sparkling shiraz, burnarj: co to jest? Czym się różnią?
Wina musujące nazywamy - powszechnie i niesłusznie - szampanem. Sprawdź więc, czym różni się prawdziwy szampan od win musujących, takich jak prosecco, cava, sekt, sparkling shiraz, burnarj oraz asti spumante.
Spis treści
Szampan
Jedno z najlepszych i najdroższych win musujących. Pochodzi z Szampanii (północno-wschodnia Francja). Szampan produkowany jest bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Tworzy się on sam podczas dojrzewania wina w butelkach przechowywanych w temperaturze ok. 5 st. C. Inne wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane są "mousseux".
Cava
Hiszpańska cava jest tańszym odpowiednikiem szampana. Powstaje z trzech odmian winogron: parellada, xarell oaz macabeu. Produkowana jest dokładnie w ten sam sposób co oryginalny szampan. Niektórzy uważają, że cava jest o wiele lepsza i delikatniejsza w smaku od szampana. Butelka dobrej cavy to wydatek rzędu 30-50 zł.
Prosecco
Jest to włoskie białe, zazwyczaj wytrawne wino musujące. Ma subtelny owocowy aromat. Podaje się je zazwyczaj do przystawek i delikatnych posiłków. Jego średnia cena to ok. 35 zł.
Asti spumante
Dosyć słodkie wino musujące o niskiej zawartości alkoholu. Wina te najczęściej produkowane są metodą Charmata (wino nabiera bąbelków w kadziach pod ciśnieniem), taką samą jak wytwarza się prosecco.
Sekt
Niemieckie wino musujące sekt jest trzecie pod względem jakości po oryginalnym szampanie i cavie. Znawcy win polecają je jako tańszy zamiennik bardzo drogich szampanów. Oryginalny sekt produkowany jest wyłącznie z winogron niemieckich oraz zgodnie z tradycyjną metodą fermentacji w butelkach.
Sparklig shiraz
Pochodzący z Australii sparkling shiraz to jedno z niewielu win musujących czerwonych. Zazwyczaj ma dość dużą zawartość alkoholu, jak na wina musujące. Znawcy doceniają jego piękny zapach i delikatne czekoladowe nuty. W smaku podobny do win Chianti Riserva.
Burnarj
Jest to hiszpańskie wino musujące wytwarzane z pomarańczy. Produkuje się je wyłącznie w Andaluzji. Na przygotowanie jednej butelki burnarj zużywa się ponad 5 kg pomarańczy, które następnie fermentują (w procesie tym nie używa się żadnych środków chemicznych).
Zobacz naszą galerię z przepisami na najpopularniejsze drinki