Świeżo złowione ryby - jak przygotować je na ognisku?

2016-10-06 17:29

Podczas rejsu po Mazurach wielu żeglarzy łowi dla przyjemności ryby. Najważniejsze jest to, aby połowu dokonywać zgodnie z prawem. Lecz równie ważna jest wiedza o tym, jak je przetworzyć w sprawiającą przyjemność przekąskę, podczas wieczornej biesiady przy ognisku. Jak przyrządzić ryby na ognisku?

Świeżo złowione ryby - jak podczas mazurskiego rejsu przyrządzić je na ognisku ?
Autor: pixabay.com Ryby świeżo złowione, natychmiast oprawione i przyrządzone, to nie lada przysmak.

Spis treści

  1. Najczęściej łowione ryby
  2. Jak przygotować ryby do pieczenia na ognisku?

Najczęściej łowione ryby

Najczęściej łupem wypoczywających nad jeziorami okazyjnych wędkarzy są: ukleje, płotki, karpie (które trudno odróżnić od małego leszcza) i niewielkie okonie. Właściwie wielkie ryby poławiane są tylko przez bardziej doświadczonych wędkarzy. Po wypuszczeniu do wody ryb niewymiarowych i oczyszczeniu pozostałych zabieramy się do przygotowania na ognisko.

Jak przygotować ryby do pieczenia na ognisku?

Łuskę usunąć można na wiele sposobów. Jednym z nich jest skrobanie kapslem zdjętym z butelki z piwem. Daje to znakomite rezultaty i pozwala oczyścić nawet Okonie. Tak przygotowane ryby solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy oliwą i wyciśniętym sokiem z cytryny. Po czym układamy je na płacie folii aluminiowej i luźno zawijamy, aby z rybek wydostał się sos i całość wrzucamy do ogniska zakopując zawiniątko w żarze. Ryby powinny piec się tam nie dłużej niż 10 min.

Ryby można piec również na patykach leszczynowych ułożonych na kształt rusztu nad ogniskiem. Patyczki układamy dość gęsto na kamieniach, gdyż ryba ma tendencję do rozpadania się podczas pieczenia. Taki sposób przyrządzania jest odpowiedni dla tych, którzy cenią sobie potrawy z aromatem dymu.

Znakomitym dodatkiem do ryby jest kromka chleba (może być nawet lekko czerstwy) pokropiona oliwą, natarta ząbkiem czosnku, na którą położyć można plasterek pomidora. Tak przygotowany chleb owijamy szczelnie w folię i równocześnie z rybami wkładamy do żaru.