Świąteczny piernik na ciemnym piwie: przepis na pyszne ciasto

2019-12-02 12:47 Akcja_partnerska
Świąteczny piernik na ciemnym piwie: przepis na ciasto z wolnowaru Crock-Pot
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Piernik to najbardziej oczekiwane ciasto na wigilijnym stole

Przygotowanie świątecznych dań z okazji Bożego Narodzenia wymaga od nas czasu i zaangażowania. A tego pierwszego mamy coraz mniej. Co zrobić, żeby nie ogarnęła nas świąteczna gorączka? Zdać się na pomoc wolnowaru Crock-Pot, który zrobi za nas prawie wszystko. Wolnowar Crock-Pot to urządzenie umożliwiające powolne gotowanie w niższych temperaturach, bez uciążliwego doglądania i lęku, że potrawa się przypali. To także bardziej energooszczędny i ekonomiczny sposób gotowania. Powolne gotowanie w stosunkowo niskich temperaturach pozwala zachować więcej odżywczych składników. Oraz więcej smaku.  Dariusz Kuźniak, szef kuchni i Ambasador marki Crock-Pot, słynący z nietypowego podejścia do kuchni, poleca piernik na ciemnym piwie. Pyszności! Polecamy także: Sztuka wolnego gotowania. 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Zobacz jak przygotować piernik na ciemnym piwie w urządzeniu Crock-Pot:

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie to aromatyczne ciasto bogato przyprawione. Połączenie słodyczy miodu i goryczki ciemnego piwa sprawdza się doskonale. Wystarczy tylko 20 minut na przygotowanie ciasta, a resztę zrobi Crock-Pot.  

Piernik jest wilgotny i pyszny, dzięki powolnemu podgrzewaniu. To ciasto idealne na zakończenie świątecznego posiłku. Można go przygotować wcześniej i przechować, a nawet zamrozić. 

Czas na high: 120 minut

Czas na low: ---

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

Masło, 150 g

Miód, 300 g

Cukier trzcinowy, 150 g

Ciemne piwo, 250 ml

Przyprawa do piernika, 2 łyżeczki

Mąka pszenna, 300 g

Soda oczyszczona, 2 łyżeczki

Jogurt naturalny, 300 ml

Jajka, 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Masło, miód i ciemne piwo umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się roztopi. Zdejmij rondel z ognia, wsyp do niego cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw rondel 10 minut do lekkiego przestudzenia.

Dodaj do mieszaniny sodę, mąkę oraz przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Na końcu wbij jajka oraz dodaj jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj.

Naczynie Crock Pot posmaruj masłem. Masę przełóż do naczynia, wyrównaj wierzch.

Naczynie wolnowaru przykryj kawałkiem folii aluminiowej, a następnie pokrywką. Piecz ciasto przez 2 godziny na funkcji high. Gotowy piernik wystudź w naczyniu. Wystudzony piernik przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.

Koszt porcji piernika na ciemnym piwie: 2,29 zł