Sosy do owoców morza - pyszne dodatki do dań głównych
Sosy to doskonałe uzupełnienie wielu potraw. Tym razem proponujemy dwa sosy do dań z owocami morza. Można je wykorzystać podczas romantycznej kolacji, obiadu rodzinnego albo przyjęcia z okazji imienin. Zobacz, jak przygotować sosy, które ożywią smak twoich potraw!
Spis treści
Romantyczny mus
Składniki:
10 dag ugotowanych krewetek
5 dag orzechów arachidowych
3 łyżki śmietany kremówki
sałata
Krewetki, połowę orzechów i śmietanę zmiksuj na krem, przełóż do pucharków.
Udekoruj resztą orzechów i sałatą.
Podawaj do owoców morza, gotowanych warzyw, ziemniaków w mundurkach, ciemnego pieczywa lub chipsów typu tortilla.
Sos do skorupiaków
Składniki:
cebula
marchewka
łyżka masła
8 pieczarek
30 dag krewetek
2 łyżki winiaku
3 łyżki czerwonego portwajnu
duży pomidor
4 łyżki koncentratu pomidorowego
mały por
5-7 łyżek śmietanki
natka pietruszki
bazylia
pieprz cayenne
sól
Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj krewetki, podlej alkoholem.
Zagotuj śmietankę i wlej ją do warzyw, dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj ok. 25 minut.
Następnie przetrzyj przez sito, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki i bazylią.
Podawaj do dań ze skorupiaków.