Sałata lollo rosso - właściwości odżywcze i zastosowania kulinarne

2018-04-30 17:10

Sałata lollo rosso pochodzi z Włoch. Jej postrzępione liście różowych brzegach stanowią atrakcyjną ozdobę dania, ale to nie jedyny jej atut. Liście lollo rosso to także spora dawka składników odżywczych. Polecamy przepis na: Sałatę lollo rosso z awokado, malinami i serem feta

Lollo rosso
Autor: thinkstockphotos.com Lollo rosso - to bardzo efektownie wyglądający gatunek salaty

Spis treści

  1. Lollo rosso - smak
  2. Wartości odżywcze lolo rosso
  3. Zastosowania kulinarne sałaty lollo rosso

Trudno lollo rosso pomylić z innymi sałatami. Uwagę zwracają przede wszystkim jej charakterystyczne postrzępione brzegi w kolorze czerwonym, wiśniowym lub nawet ciemnobordowym, które odbijają na tle jasnozielonej pozostałej części liścia. Sytuacje stresowe, takie jak ekstremalne zimno lub gorąco powodują, że naturalny czerwony pigment wewnątrz rośliny staje się coraz bardziej dominujący. Lollo rosso nie tworzy zbitej główki a raczej rozetę luźnych liści, co jeszcze uatrakcyjnia jej wygląd. Roślina ta uprawiana jest więc nie tylko z powodu smaku i wartości odżywczych, ale także do ozdoby przydomowych ogródków czy balkonowych upraw.

Lollo rosso - smak

Liście lollo rosso mają delikatny smak i lekką, chrupką strukturę. Znakomicie komponują się z daniami z cielęciny i drobiu. Sałatkę z lollo rosso warto też podać do wątróbki.

Wartości odżywcze lolo rosso

Wartość odżywcza sałaty zmienia się w zależności od odmiany. Sałata na ogół dostarcza niewielkie ilości błonnika pokarmowego, trochę węglowodanów, trochę białka i śladowe ilości tłuszczu. Lollo rosso jest źródłem potasu, wapnia i fosforu. Jest też bogata w witaminy: A, B1, B2, C i kwas nikotynowy. Witamina A pochodzi z beta-karotenu, który przekształca się w ludzkim ciele. Im ciemniejsza zieleń, tym więcej beta karotenu. W 100 gramach sałaty lollo rosso  jest tylko 21 kcal.

Zastosowania kulinarne sałaty lollo rosso

Najczęściej stosowana jest jako składnik mieszanek sałat i sałatek na bazie sałaty. Samodzielnie używa się jej jako elementu dekoracyjnego dań. Warto pamiętać, że lollo roso jest trwała i długo zachowuje świeżość, dlatego doskonale nadaje się do przygotowywania kanapek, zwłaszcza na podróż. Sałata lollo rosso dostępna jest przez cały rok.