Potrawy z MAKARONU - 4 łatwe przepisy

2017-10-23 13:55

Potrawy z makaronu to idealne dania na lunch, obiad czy ciepłą kolację. Są sycące, ale lekkostrawne, a na dodatek łatwe do przygotowania. Sosy czy dodatki do makaronu można przygotować w czasie, gdy  gotuje się makaron. Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych, najsmaczniejszych dań!

Potrawy z MAKARONU - 4 łatwe przepisy
Autor: thinkstockphotos.com Dobrze podany makron to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych dań.

Spis treści

  1. Farfalle ze szpinakiem
  2. Pappardelle z łososiem
  3. Penne z papryką i czosnkiem
  4. Makaron specjalny

Przedstawiamy przepisy na potrawy z makaronu i zachęcamy do ich wypróbowania. Na pewno urozmaicą twój codzienny jadłospis.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Makaronowy zawrót głowy. Czy znasz te rodzaje makaronu?
Pytanie 1 z 10
Penne to:
Zdjęcie

Farfalle ze szpinakiem

Składniki:

  • 250 g kokardek (farfalli),

  • 150 g mrożonego szpinaku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka oliwy,

  • pomidor

Sposób przygotowania:

Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu.

Na patelni podgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i szpinak. Wymieszać, podsmażyć i gorącym sosem polać ciepły makaron.

Udekorować kawałkami pomidorów. Podawać na gorąco.

Pappardelle z łososiem

Składniki:

250 g szerokich wstążek (pappardelle),

100 g wędzonego łososia,

150 ml gęstej śmietany,

40 g masła,

świeżo zmielony zielony pieprz lub gałka muszkatołowa,

sól

Sposób przygotowania:

Łososia pokroić na wąskie paski. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać śmietanę.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię.

Dodać łososia, wymieszać i podgrzewać na dużym ogniu przez minutę. Przyprawić i podawać na ogrzanych talerzach.

Penne z papryką i czosnkiem

Składniki:

250 g penne (grube rurki),

4 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

garść świeżych ziół (kolendra, bazylia),

papryka czerwona i żółta,

puszka zielonego groszku

Sposób przygotowania:

Paprykę pokroić na paseczki, przelać osolonym wrzątkiem, ostudzić. Groszek odcedzić, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z 1/4 łyżeczki soli, dodać oliwę i starannie wymieszać. Dodać listki ziół porwane na drobne kawałki.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić z powrotem do ciepłego garnka, wlać oliwę z dodatkami, dodać groszek, wymieszać.

Podawać na podgrzanych talerzach.

Makaron specjalny

Niektóre osoby nie mogą jeść makaronu, bo ich organizm nie toleruje glutenu - białka zawartego m.in. w zbożach. Dlatego w sklepach ze zdrową żywnością sprzedaje się makarony bezglutenowe, zazwyczaj z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Jednak takich sklepów wciąż jest niewiele i często trudno o specjalny makaron. Dlatego podajemy przepis na domowy makaron bezglutenowy.

Składniki:

szklanka mąki kukurydzianej,

pół szklanki mąki ziemniaczanej,

łyżeczka oleju,

jajko,

ciepła woda

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.

Uwaga! Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm.

Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka.

Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.