Potrawy z MAKARONU - 4 łatwe przepisy
Potrawy z makaronu to idealne dania na lunch, obiad czy ciepłą kolację. Są sycące, ale lekkostrawne, a na dodatek łatwe do przygotowania. Sosy czy dodatki do makaronu można przygotować w czasie, gdy gotuje się makaron. Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych, najsmaczniejszych dań!
Spis treści
Przedstawiamy przepisy na potrawy z makaronu i zachęcamy do ich wypróbowania. Na pewno urozmaicą twój codzienny jadłospis.
Farfalle ze szpinakiem
Składniki:
-
250 g kokardek (farfalli),
-
150 g mrożonego szpinaku,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 łyżka oliwy,
-
pomidor
Sposób przygotowania:
Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i szpinak. Wymieszać, podsmażyć i gorącym sosem polać ciepły makaron.
Udekorować kawałkami pomidorów. Podawać na gorąco.
Pappardelle z łososiem
Składniki:
250 g szerokich wstążek (pappardelle),
100 g wędzonego łososia,
150 ml gęstej śmietany,
40 g masła,
świeżo zmielony zielony pieprz lub gałka muszkatołowa,
sól
Sposób przygotowania:
Łososia pokroić na wąskie paski. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać śmietanę.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię.
Dodać łososia, wymieszać i podgrzewać na dużym ogniu przez minutę. Przyprawić i podawać na ogrzanych talerzach.
Penne z papryką i czosnkiem
Składniki:
250 g penne (grube rurki),
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
garść świeżych ziół (kolendra, bazylia),
papryka czerwona i żółta,
puszka zielonego groszku
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroić na paseczki, przelać osolonym wrzątkiem, ostudzić. Groszek odcedzić, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z 1/4 łyżeczki soli, dodać oliwę i starannie wymieszać. Dodać listki ziół porwane na drobne kawałki.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić z powrotem do ciepłego garnka, wlać oliwę z dodatkami, dodać groszek, wymieszać.
Podawać na podgrzanych talerzach.
Makaron specjalny
Niektóre osoby nie mogą jeść makaronu, bo ich organizm nie toleruje glutenu - białka zawartego m.in. w zbożach. Dlatego w sklepach ze zdrową żywnością sprzedaje się makarony bezglutenowe, zazwyczaj z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Jednak takich sklepów wciąż jest niewiele i często trudno o specjalny makaron. Dlatego podajemy przepis na domowy makaron bezglutenowy.
Składniki:
szklanka mąki kukurydzianej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka oleju,
jajko,
ciepła woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.
Uwaga! Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm.
Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka.
Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.