Sernik nie może obejść się bez twarogu, zazwyczaj tłustego lub półtłustego. Bazą tradycyjnych przepisów są twarogi, które wymagają zmielenia, zanim dodamy je do ciasta. Mlekovita oferuje szeroki ich wybór: twarogi w kostkach, w wariantach od 200 g do 1 kg, a także klinek (twaróg Polski). Firma jako jedyna ma w swojej ofercie także twaróg sypki. Można go wykorzystać jako składnik serników, ale także dzięki niemu usprawnić przygotowanie pierogów, makaronów, przekąsek, sałatek, past i dipów.
Jeżeli mamy mniej czasu, możemy skorzystać z gotowych twarogów sernikowych. Twaróg sernikowy premium 18% „Na Polski Stół” jest wyjątkowo kremowy, dzięki 18-procentowej zawartości tłuszczu oraz idealnemu połączeniu serka śmietankowego i twarogu. W wielu polskich kuchniach dużą popularnością cieszy się też twaróg sernikowy Hanusi. Oba twarogi sernikowe to produkty naturalne, bez konserwantów, barwników i aromatów. Są dostępne w wiaderkach, które umożliwiają wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Twarogi te sprawdzą się świetnie także w innych świątecznych wypiekach, naleśnikach, pierogach i deserach.
Do przygotowania świątecznego sernika niezbędne są również masło i śmietanka. Warto sięgnąć po najwyższej jakości masło Polskie ekstra 82% Mlekovity. Jest ono produkowane wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej, bez żadnych dodatków. Natomiast śmietanka, zwana kremówką, np. śmietanka Wypasiona 30% i śmietanka Polska 36% i 30%, nada sernikowi puszystości.
Osoby nietolerujące laktozy wcale nie muszą rezygnować z sernika. Można go bowiem przygotować także w wersji bez laktozy, czyli cukru mlecznego. Wystarczy zamienić tradycyjne produkty na ich odpowiedniki, np. ze specjalnej linii bez laktozy od Mlekovity. Produktów z tej linii jest już ponad 30. Znalazły się w niej twaróg, masło i śmietana, niezbędne do przygotowania ciasta, ale także mleko, serek wiejski, serki homogenizowane, jogurty w kubku i pitne, naturalne i smakowe, ser sałatkowo-kanapkowy Favita oraz sery w plastrach i w bloku, które także wspaniale sprawdzą się na świątecznym stole.