Polskie produkty do świątecznych wypieków

2019-12-17 10:17 Art_sponsorowany

Do świąt Bożego Narodzenia został już tylko tydzień. W tym czasie w żadnej kuchni nie może zabraknąć polskich produktów. Jednym z najczęściej przygotowywanych na święta ciast jest oczywiście sernik, w rozmaitych wariantach. Bez względu na to, na jaki przepis się zdecydujemy, warto wybierać składniki najwyższej jakości, od sprawdzonych polskich producentów, np. od Mlekovity.

Twaróg Sernikowy
Autor: Materiały prasowe Mlekovita

Sernik nie może obejść się bez twarogu, zazwyczaj tłustego lub półtłustego. Bazą tradycyjnych przepisów są twarogi, które wymagają zmielenia, zanim dodamy je do ciasta. Mlekovita oferuje szeroki ich wybór: twarogi w kostkach, w wariantach od 200 g do 1 kg, a także klinek (twaróg Polski).  Firma jako jedyna ma w swojej ofercie także twaróg sypki. Można go wykorzystać jako składnik serników, ale także dzięki niemu usprawnić przygotowanie pierogów, makaronów, przekąsek, sałatek, past i dipów.

Jeżeli mamy mniej czasu, możemy skorzystać z gotowych twarogów sernikowych. Twaróg sernikowy premium 18% „Na Polski Stół” jest wyjątkowo kremowy, dzięki 18-procentowej zawartości tłuszczu oraz idealnemu połączeniu serka śmietankowego i twarogu. W wielu polskich kuchniach dużą popularnością cieszy się też twaróg sernikowy Hanusi. Oba twarogi sernikowe to produkty naturalne, bez konserwantów, barwników i aromatów. Są dostępne w wiaderkach, które umożliwiają wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Twarogi te sprawdzą się świetnie także w innych świątecznych wypiekach, naleśnikach, pierogach i deserach. 

Do przygotowania świątecznego sernika niezbędne są również masło i śmietanka. Warto sięgnąć po najwyższej jakości masło Polskie ekstra 82% Mlekovity. Jest ono produkowane wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej, bez żadnych dodatków. Natomiast śmietanka, zwana kremówką, np. śmietanka Wypasiona 30% i śmietanka Polska 36% i 30%, nada sernikowi puszystości.

Osoby nietolerujące laktozy wcale nie muszą rezygnować z sernika. Można go bowiem przygotować także w wersji bez laktozy, czyli cukru mlecznego. Wystarczy zamienić tradycyjne produkty na ich odpowiedniki, np. ze specjalnej linii bez laktozy od Mlekovity. Produktów z tej linii jest już ponad 30. Znalazły się w niej twaróg, masło i śmietana, niezbędne do przygotowania ciasta, ale także mleko, serek wiejski, serki homogenizowane, jogurty w kubku i pitne, naturalne i smakowe, ser sałatkowo-kanapkowy Favita oraz sery w plastrach i w bloku, które także wspaniale sprawdzą się na świątecznym stole.