Pieczone bataty: jak zrobić?
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, najlepiej smakują prosto z piekarnika. Wystarczy dodać odrobinę ulubionych przypraw i zapiec je w temperaturze 200 stopni. Sprawdź, jak to zrobić.
Spis treści
Bataty - czym są?
Bataty to bulwy wilca ziemniaczanego, uprawianego przede wszystkim w krajach Ameryki Południowej. Są smaczną i zdrową alternatywą dla polskiego ziemniaka. Różnią się od niego wyglądem i smakiem. Mają wydłużony obły kształt i intensywnie pomarańczową barwę. W smaku i konsystencji przypominają ziemniaki, choć są od nich dużo słodsze. Relatywnie wysoka cena nie zachęca do częstego spożywania batatów (kilogram słodkich ziemniaków kosztuje około 15 złotych). Ale warto spróbować chrupiących, pieczonych batatów z piekarnika.
Jak przygotować pieczone bataty?
Potrzebny będzie kilogram batatów i ulubione przyprawy. Najlepiej sprawdzą się sól i świeżo mielony pieprz, ale dobrze smakować będą również tymianek czy słodka lub ostra papryka. Piekarnik nagrzewany do 200 stopni. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, smarujemy tłuszczem (najlepiej oliwą z oliwek lub olejem z pestek winogron) oraz posypujemy przyprawami. Układamy na blasze, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Po upływie 15 min zdejmujemy folię i pieczemy dalsze 15 min (lub aż do miękkości). Pieczone bataty najlepiej smakują solo lub jako dodatek do mięs i hamburgerów.