Ogórek kiwano: jak wygląda i smakuje? Co można zrobić z kiwano?

2021-10-07 9:56

Nazwa owocu kiwano brzmi bardzo egzotycznie. Lepiej więc przypomnieć drugą z nazw, czyli rogaty ogórek. Kiwano smakuje jak połączenie ogórka, kiwi i melona. Sprawdź, co można z niego zrobić!

Ogórek kiwano: jak wygląda i smakuje? Co można zrobić z kiwano?
Autor: Shutterstock.com Ogórek KIWANO można jeść na surowo, dodawać do deserów lub koktajli

Spis treści

  1. Co to jest kiwano?
  2. Wartość odżywcza kiwano
  3. Jak jeść kiwano?

Co to jest kiwano?

Kiwano, czyli rogaty ogórek, rośnie w Środkowej Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Jest gatunkiem zdecydowanie ciepłolubnym - jego wzrost zamiera przy temperaturze poniżej 15°C. W optymalnych warunkach rośnie bardzo szybko, nawet do 20 centymetrów dziennie. Owoce tej niesamowitej rośliny można przechowywać do 6 miesięcy.

Nazwa kiwano wzięła się stąd, że jego smak przypomina nieco mieszankę kiwi, melona oraz naszego rodzimego ogórka. Rogatego ogórka podaje się z reguły jako dodatek do krojonych owoców, deserów, a czasami dań z owoców morza lub ryb.

Wartość odżywcza kiwano

Kiwano to skarbnica witamin i mikroelementów. Jest bogaty w kwas foliowy, witaminę C, A oraz wszystkie witaminy z grupy B. Kiwano zalecane jest dzieciom w wieku szkolnym oraz osobom pracującym umysłowo, ponieważ zawiera unikalny zestwa związków odżywczych wspomagających pracę mózgu. 

Jak jeść kiwano?

Kiwano to jeden z najsmaczniejszych owoców. Jego orzeźwiający miąższ o słodko-kwaśnym smaku jest absolutnie zniewalający. Jak jeść kiwano? Kiwano należy przekroić w poprzek lub wzdłuż. Miąższ wyjada się łyżeczką bezpośrednio ze skórki. Pestki są jadalne. Bardzo smaczne i bogate w związki odżywcze.