Ogórek kiwano: jak wygląda i smakuje? Co można zrobić z kiwano?
Nazwa owocu kiwano brzmi bardzo egzotycznie. Lepiej więc przypomnieć drugą z nazw, czyli rogaty ogórek. Kiwano smakuje jak połączenie ogórka, kiwi i melona. Sprawdź, co można z niego zrobić!
Spis treści
Co to jest kiwano?
Kiwano, czyli rogaty ogórek, rośnie w Środkowej Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Jest gatunkiem zdecydowanie ciepłolubnym - jego wzrost zamiera przy temperaturze poniżej 15°C. W optymalnych warunkach rośnie bardzo szybko, nawet do 20 centymetrów dziennie. Owoce tej niesamowitej rośliny można przechowywać do 6 miesięcy.
Nazwa kiwano wzięła się stąd, że jego smak przypomina nieco mieszankę kiwi, melona oraz naszego rodzimego ogórka. Rogatego ogórka podaje się z reguły jako dodatek do krojonych owoców, deserów, a czasami dań z owoców morza lub ryb.
Wartość odżywcza kiwano
Kiwano to skarbnica witamin i mikroelementów. Jest bogaty w kwas foliowy, witaminę C, A oraz wszystkie witaminy z grupy B. Kiwano zalecane jest dzieciom w wieku szkolnym oraz osobom pracującym umysłowo, ponieważ zawiera unikalny zestwa związków odżywczych wspomagających pracę mózgu.
Jak jeść kiwano?
Kiwano to jeden z najsmaczniejszych owoców. Jego orzeźwiający miąższ o słodko-kwaśnym smaku jest absolutnie zniewalający. Jak jeść kiwano? Kiwano należy przekroić w poprzek lub wzdłuż. Miąższ wyjada się łyżeczką bezpośrednio ze skórki. Pestki są jadalne. Bardzo smaczne i bogate w związki odżywcze.