Nie wyrzucam ugotowanych ziemniaków. Robię z nich pyszne i puszyste muffinki cynamonowe
Co zrobić z wczorajszych gotowanych ziemniaków? Na pewno nie warto ich wyrzucać. Można je wykorzystać do pysznych i pachnących cynamonem muffinek, które zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Zobaczcie, jak zrobić znakomite muffinki ziemniaczane z cynamonem i orzechami, w których można się zakochać.

Spis treści
- Z czego zrobić ziemniaczane muffiny?
- Jak zrobić ziemniaczane muffiny?
- Jak podawać ziemniaczane muffiny?
- Ziemniaczane muffiny z cynamonem – przepis krok po kroku
Z czego zrobić ziemniaczane muffiny?
Pełne smaku i aromatu domowe muffiny przygotowane według tego przepisu robi się z łatwo dostępnych składników. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Przepis można zaliczyć do receptur zero waste. Dzięki temu, że do muffinek wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, które zostaną z poprzedniego dnia, nic się nie zmarnuje.
Oprócz ugotowanych ziemniaków ciasto na muffinki robi się z mąki pszennej, płatków owsianych, jajek, cukru trzcinowego, masła oraz sera twarogowego i mascarpone. Pięknie wyrastają dzięki dodatkowi proszku do pieczenia, a przepyszny smak i aromat zawdzięczają dodatkowi cynamonu i orzechów.
- Ugotowane ziemniaki w muffinach to dość nietypowy dodatek, który ma kilka ciekawych zalet, wpływa na konsystencję i smak wypieku.
- Ugotowane ziemniaki dodają muffinkom wilgoci. Są bardziej miękkie, dłużej zachowują świeżość i nie wysychają.
- Ziemniaki sprawiają, że muffinki stają się bardziej puszyste. Skrobia zawarta w ziemniakach pomaga związać składniki i tworzy delikatną strukturę.
- Muffinki z ziemniaków mają głęboki i złożony smak.
- Dodanie ziemniaków zwiększa zawartość błonnika i niektórych witamin w muffinkach, czyniąc je bardziej odżywczymi.
Jak zrobić ziemniaczane muffiny?
Przepis na znakomite domowe muffiny przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cynamonu nie jest trudny. To łatwa i w miarę szybka receptura na coś słodkiego. Najlepiej piec je w formie na muffinki wyłożonej papilotkami.
Jak więc zrobić ziemniaczane muffiny z cynamonem? Z tym przepisem jest to naprawdę proste i nie wymaga długiego czasu w kuchni. Większość pracy wykona piekarnik. Pierwszym krokiem jest wymieszanie składników suchych, a następnie mokrych. Po połączeniu ciasto przekłada się do formy, wstawia się do pieca i po 45 minutach cynamonowy smakołyk jest gotowy.
Jak podawać ziemniaczane muffiny?
Cynamonowe muffiny z ugotowanych ziemniaków są pyszne, a ich aromat nęci kubki smakowe już w czasie pieczenia. To pomysł na znakomity deser po rodzinnym obiedzie. Świetnie smakują jako słodka przekąską między posiłkami. Muffinki ziemniaczane można też zapakować do śniadaniówki i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.
Ziemniaczane muffiny z cynamonem – przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 100 g cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypania
- 100 g roztopionego masła
- 50 g posiekanych orzechów
- 50 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Do miski przesypać mąkę, cukier trzcinowy, płatki owsiane, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon i sól. Wymieszać.
2. Do drugiej miski przełożyć rozgniecione praską ziemniaki, roztopione masło, twaróg i mascarpone. Wbić jajka. Składniki dokładnie wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę.
3. Do składników mokrych stopniowo wsypywać suche i mieszać, aż się połączą.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do około 2/3 ich wysokości. Wierzch posypać cukrem trzcinowym.
5. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
6. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
7. Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne domowe muffinki i babeczki.
