Mięso perliczki: jakie ma właściwości i wartości odżywcze?
W ubiegłych stuleciach mięso z perliczki było rarytasem, podawanym na dworskich przyjęciach. Przygotowanie wytwornego dania z tego ptaka nie było jednak najłatwiejszych zadaniem, dlatego z czasem ustąpił miejsca na stole bardziej pospolitemu i prostszemu w przygotowaniu kurczakowi. Dziś jednak perliczka wraca do łask - docenia się też jej właściwości odżywcze. Poznaj doskonały przepis na perliczkę: Perliczka pieczona z jabłkami: przepis
Spis treści
Właściwości odżywcze mięsa perliczki
Mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków i szczególnie cenione ze względu na walory smakowe i odżywcze. Mięso z perliczki jest bowiem niezwykle bogate w składniki mineralne: magnez, potas i żelazo, ma w sobie także całą moc witamin (szczególnie B1, B2 i E) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dużo wartościowego białka, mało kalorii
Przy niewielkiej ilości tłuszczów zwierzęcych zawiera sporo wysokogatunkowego białka. Mięso perliczki ma też niewiele kalorii - 100 g mięsa to zaledwie ok. 160 kcal. Dlatego potrawy z tego delikatnego drobiu dietetycy polecają przede wszystkim osobom walczącym z otyłością i cukrzycą oraz przebywających na diecie wysokobiałkowej bądź niskotłuszczowej.
Koneserzy kulinariów cenią sobie z kolei delikatny smak perliczki, którego pełen aromat potrafi wydobyć jedynie prawdziwy mistrz kuchni.