Mięso perliczki: jakie ma właściwości i wartości odżywcze?

2018-03-26 14:12

W ubiegłych stuleciach mięso z perliczki było rarytasem, podawanym na dworskich przyjęciach. Przygotowanie wytwornego dania z tego ptaka nie było jednak najłatwiejszych zadaniem, dlatego z czasem ustąpił miejsca na stole bardziej pospolitemu i prostszemu w przygotowaniu kurczakowi. Dziś jednak perliczka wraca do łask - docenia się też jej właściwości odżywcze. Poznaj doskonały  przepis na perliczkę: Perliczka pieczona z jabłkami: przepis

perliczka-jakie-wlasciwosci-ma-mieso-perliczki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mięso perliczki zawiera dużo białka, a mało kalorii

Spis treści

  1. Właściwości odżywcze mięsa perliczki
  2. Dużo wartościowego białka, mało kalorii

Właściwości odżywcze mięsa perliczki

Mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków i szczególnie cenione ze względu na walory smakowe i odżywcze. Mięso z perliczki jest bowiem niezwykle bogate w składniki mineralne: magnez, potas i żelazo, ma w sobie także całą moc witamin (szczególnie B1, B2 i E) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dużo wartościowego białka, mało kalorii

Przy niewielkiej ilości tłuszczów zwierzęcych zawiera sporo wysokogatunkowego białka. Mięso perliczki ma też niewiele kalorii - 100 g mięsa to zaledwie ok. 160 kcal. Dlatego potrawy z tego delikatnego drobiu dietetycy polecają przede wszystkim osobom walczącym z otyłością i cukrzycą oraz przebywających na diecie wysokobiałkowej bądź niskotłuszczowej.

Koneserzy kulinariów cenią sobie z kolei delikatny smak perliczki, którego pełen aromat potrafi wydobyć jedynie prawdziwy mistrz kuchni.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE