Lasagne z ravioli. Obłędne jednogarnkowe połączenie 2 włoskich pyszności
Lasagne z ravioli to pyszne i aromatyczne danie na obiad. To doskonałe połączenie dwóch tradycyjnych potraw kuchni włoskiej. Potrawę robi się szybko, a wrażenia smakowe na długo pozostaną w pamięci. Oto łatwy i sprawdzony przepis na lasagne z ravioli.
Spis treści
- Lasagne z ravioli – co to jest?
- Jak zrobić lasagne z ravioli?
- Przepis na lasagne z ravioli
- Co podawać do lasagne z ravioli?
- Lasagne z ravioli – przepis krok po kroku
Lasagne z ravioli – co to jest?
Ravioli, czyli jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, to małe pierożki w kształcie kwadratu z ząbkowanymi brzegami, w środku których kryje farsz. W tym daniu zagrały główna rolę. Wraz z aromatycznym sosem pomidorowym i startym żółtym serem tworzą przepyszną potrawę, która przypomina lasagne. To włoska zapiekanka, równie popularna jak ravioli, w której szerokie płaty makaronu przełożone są mięsem mielonym, sosem pomidorowym i starym żółtym serem. Ten przepis jest najlepszym potwierdzeniem tego, że te dwa dania można połączyć w jedną pyszną potrawę.
Jak zrobić lasagne z ravioli?
Przyrządzenie tego dania nie jest skomplikowane. Ugotowane włoskie pierożki należy układać warstwami w formie do zapiekania, przekładając je sosem pomidorowym i startym serem. Tak przygotowaną potrawę wstawia się do piekarnika i zapieka niecałe pół godziny.
Przepis na lasagne z ravioli
- To łatwy przepis na pyszne i aromatyczne włoskie danie w nowej odsłonie.
- Danie robi się bardzo szybko. Przygotowanie to około 5 minut, a pieczenie zajmuje 25 minut.
- Lista składników jest dość krótka, a produkty są niedrogie i zawsze dostępne.
- W tym przepisie sos pomidorowy przyrządza się z passaty pomidorowej. Można też zrobić domowy sos ze świeżych pomidorów.
- Smak sosu zaostrzy drobno posiekana papryczka chili.
- Do przyrządzenia zapiekanki wykorzystuje się gotowe ravioli. Można też zrobić je samodzielnie, ale czas przygotowania znacznie się wydłuży.
- Farsz do ravioli jest dowolny. Mogą to być pierożki nadziewane kurczakiem i suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem ricotta czy grzybami.
Co podawać do lasagne z ravioli?
Lasagne z ravioli to potrawa sama w sobie kompletna, sycąca i pyszna. Obiad można urozmaicić, podając chrupiące kromki chleba lub bagietki. Ta wersja lasagne doskonale łączy się z domowym pieczywem czosnkowym. Sprawdzą się też różne surówki i kolorowe sałatki.
Lasagne z ravioli – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 250 g ugotowanych ravioli
- 200 g startego żółtego sera
- 1/4 szklanki parmezanu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- sól, pieprz
1. Passatę pomidorową wymieszać z czosnkiem, bazylią i oregano. Doprawić solą i pieprzem.
2. Na dno formy do zapiekania wyłożyć część sosu pomidorowego, ułożyć warstwę ravioli i posypać serem. Warstwy układać do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ser.
3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
4. Podawać na gorąco posypane parmezanem.
Zobacz wideo i dowiedz się wszystkiego o kuchni włoskiej.