Kuchenne triki: sprytne sposoby na kuchenne problemy [7 CENNYCH RAD]
Codzienna praca w kuchni nie zawsze kończy się sukcesem. Czasem coś się nie uda, czasem zawiedzie któryś ze składników dań. Podpowiadamy, jak wyjść z drobnych kuchennych opresji.
Surówki i sałatki warzywne zawsze doprawiaj tłustym sosem: oliwą, jogurtem, śmietaną. Tylko w obecności tłuszczów przyswajane są zawarte w nich witaminy. Dodatek czegoś kwaśnego (ocet winny, sok z cytryny, musztarda) podnoszą smak warzyw.
Sól. Przesoloną zupę lub sos można uratować wkładając do nich na 20 minut surowe ziemniaki przekrojone na pół. Przed podaniem należy je wyjąć. Do przesolonego rosoły wlej surowe białko kurzego jaja. Gdy się zetnie, zbierz je łyżką cedzakową. Sól w solniczce nie będzie wilgotniała i zapychała dziurek jeśli włożysz do niej kilka ziarenek ryżu.
Sos. Aby gorący nie wystygł, wstaw rondelek z nim do większego garnka z gorącą woda, a ten postaw na najmniejszym ogniu.
Zawartość otwartej puszki natychmiast przełóż do szklanego lub porcelanowego naczynia. Po otwarciu metal reaguje z tlenem wytwarzając szkodliwe związki.
Drób piecz w niezbyt wysokiej temperaturze, ok. 180ºC. Co prawda trwa to dłużej, ale mięso pozostanie soczyste, a skórka i tak się zrumieni.
Ryba. Jeśli łuski nie chcą odchodzić sparz ją wrzątkiem. Przy patroszeniu uważaj, żeby nie przeciąć woreczka żółciowego, bo mięso nabierze goryczy. Morskie ryby o intensywnym zapachu (nie każdy to lubi) skrop wcześniej sokiem z cytryny. Rybę posól tuż przed smażeniem, bo straci dużo wody i będzie sucha. Śledzie mocz w mleku, nie wodzie, będą smaczniejsze i delikatniejsze w smaku.
Jajka. Jeśli majonez się zwarzy ukręcaj go dalej dodając po kropli gorącą wodę. Gdy oddzielasz białka od żółtek, by ubić pianę uważaj, żeby nie dostało się do nich żółtko - piana się wtedy nie ubije na sztywno.