Kopytnik pospolity - jak wykorzystać go dla zdrowia?
Kopytnik pospolity to bylina o wysokości 10 cm. Jego liście osadzone na długich, owłosionych ogonkach są skórzaste, lśniące, i zbliżone kształtem do odcisku końskiego kopyta. Posiada pojedyncze brunatnoczerwone, dzwonkowate kwiaty, które wyrastają na szczytach pędów, tuż przy ziemi. Kwitnie od marca do maja. Jak wykorzystać go dla zdrowia?
Spis treści
Kopytnik - właściwości
Kopytnik stosuje się w schorzeniach górnych dróg oddechowych (kiedy zalega je sucha i ściśle przylegająca wydzielina z towarzyszącym suchym i ostrym kaszlem) oraz dróg moczowych. Jako lek pomocniczy stosuje się go również przy chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, astmie i zaburzeniach miesiączkowania
Kopytnik - zbiory
Liście razem z kłączami zbieramy od maja do września. Suszymy je w przewiewnych, zacienionych miejscach, rozłożone cienkimi warstwami. Unikamy przewracania bo roślina łatwo kruszeje. Ze względów ochronnych może być zbierana ze stanowisk naturalnych za zezwoleniem władz ochrony przyrody.
Kopytnik - zastosowanie
Nalewka: 20g rozdrobnionego ziela zalewamy 100 ml alkoholu 70% i macerujemy 10 dni, często wstrząsając. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie po 20 kropli po jedzeniu.
Olejek: pół szklanki suchych lub świeżych liści zalewamy 200 ml gorącej oliwy, odstawiamy na 14 dni, filtrujemy. Wcieramy w stopy, plecy i klatkę piersiową podczas przeziębienia.
Syrop: pół szklanki świeżych zmielonych liści zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 10 minut; odstawiamy na 60 minut, przecedzamy. Do wyciągu dodajemy sok z 1 cytryny i 200 ml miodu, mieszamy. Zażywamy 4 razy dziennie po 1-2 łyżeczki.