Kopytnik pospolity - jak wykorzystać go dla zdrowia?
Kopytnik pospolity to bylina o wysokości 10 cm. Jego liście osadzone na długich, owłosionych ogonkach są skórzaste, lśniące, i zbliżone kształtem do odcisku końskiego kopyta. Posiada pojedyncze brunatnoczerwone, dzwonkowate kwiaty, które wyrastają na szczytach pędów, tuż przy ziemi. Kwitnie od marca do maja. Jak wykorzystać go dla zdrowia?

Kopytnik - właściwości
Kopytnik stosuje się w schorzeniach górnych dróg oddechowych (kiedy zalega je sucha i ściśle przylegająca wydzielina z towarzyszącym suchym i ostrym kaszlem) oraz dróg moczowych. Jako lek pomocniczy stosuje się go również przy chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, astmie i zaburzeniach miesiączkowania
Kopytnik - zbiory
Liście razem z kłączami zbieramy od maja do września. Suszymy je w przewiewnych, zacienionych miejscach, rozłożone cienkimi warstwami. Unikamy przewracania bo roślina łatwo kruszeje. Ze względów ochronnych może być zbierana ze stanowisk naturalnych za zezwoleniem władz ochrony przyrody.
Kopytnik - zastosowanie
Nalewka: 20g rozdrobnionego ziela zalewamy 100 ml alkoholu 70% i macerujemy 10 dni, często wstrząsając. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie po 20 kropli po jedzeniu.
Olejek: pół szklanki suchych lub świeżych liści zalewamy 200 ml gorącej oliwy, odstawiamy na 14 dni, filtrujemy. Wcieramy w stopy, plecy i klatkę piersiową podczas przeziębienia.
Syrop: pół szklanki świeżych zmielonych liści zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 10 minut; odstawiamy na 60 minut, przecedzamy. Do wyciągu dodajemy sok z 1 cytryny i 200 ml miodu, mieszamy. Zażywamy 4 razy dziennie po 1-2 łyżeczki.