Warzywa dostarczają organizmowi wartościowe składniki odżywcze. Co prawda obecnie świeże warzywa dostępne są przez cały rok, a rozmaite przetwory można kupić w każdym sklepie, jednak nawet te najlepszych firm nie zastąpią smaku domowych, przygotowanych własnoręcznie, najlepiej z warzyw z własnego ogródka lub kupionych na targu. Jednym z popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę jest marynowanie.
Jak zrobić warzywa konserwowe?
Do marynowania nadaje się większość warzyw. W tym przykładzie wykorzystamy ogórki (najlepiej te najmniejsze), pomidory, np. koktajlowe, kalafior podzielony na różyczki, cebulkę, np. szalotkę, patisony - również jak najmniejsze lub przekrojone na mniejsze części. Górale do warzyw dodają również grzyby - prawdziwki i podgrzybki będą najbardziej odpowiednie.
Wszystkie warzywa myjemy i blanszujemy. Słoiki sterylizujemy dowolnym sposobem. Do gorących słoików wkładamy chrzan, czosnek, koper. Następnie układamy warzywa, starając się ładnie je wymieszać w słoiku. Na koniec zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i pozwalamy wystygnąć pod ciepłym przykryciem.
Marynata do warzyw konserwowych
litr wody
80 ml octu
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
przyprawy: ziele angielskie, czarny pieprz w ziarenkach, gorczyca w ziarnach, liść laurowy
Do wody wlać ocet, dodać cukier, sól i przyprawy, chwilę pogotować i wlewać do słoików.