Koktajle herbaciane - przepisy na orzeźwiające napoje
Napar herbaciany świetnie nadaje się do przyrządzania różnych napojów – zarówno orzeźwiających, doskonałych latem, jak i gorących, po które chętnie sięgniemy zimą. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.
Spis treści
Flip herbaciany
¼ l mleka zagotować z łyżeczką cukru. Gorącym mlekiem zaparzyć 1 łyżeczkę liści herbacianych. Po 5 minutach napar przecedzić, krótko i energicznie wmiksować żółtko. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Herbata z owocami
Zaparzyć mocną herbatę – niepełne 2 łyżeczki na szklankę wody. Po 5 minutach napar przecedzić, wystudzić. Do szklanki koktajlowej włożyć kilka kostek lodu. Dodać soku owocowego (np. pomarańczowego), pokrojone cząstki owoców (np. wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, jabłka). Wlać herbatę, dopełnić wodą sodową. Na wierzch wrzucić kilka listków mięty lub bazylii (potem już napoju nie mieszać).
Koktajl można przyrządzić z małym kieliszkiem likieru miętowego.
Herbata Szerpów
Przygotować 2/3 szklanki mocnego naparu z herbaty, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, plasterek cytryny lub pomarańczy, odrobinę cukru do smaku. Do wina wlać gorącą herbatę, dodać cytrynę i cukier. Dobrze wymieszać.
Hoogly
Do szklanki koktajlowej wcisnąć sok z połowy cytryny. Osłodzić. Wlać kieliszek czystej wódki, filiżankę mocnego naparu herbacianego. Dobrze wymieszać, ochłodzić kilkoma kostkami lodu.