Kocanka piaskowa - jak wykorzystać ją dla zdrowia?
Kocanka piaskowa to szara, owłosiona bylina dorastająca do 10-30 cm wysokości. Liście ma lancetowate, całobrzegie, a jej kwiaty są drobne, cytrynowożółte lub pomarańczowe, zebrane w baldachy. Roślina wytwarza również małe, suche owoce. Sprawdź, jak wykorzystać ją dla zdrowia.
Spis treści
Kocanka piaskowa - właściwości
Kocankę piaskową stosuje się w leczeniu niewydolności wątroby, w stanach zapalnych i skurczowych dróg żółciowych, w kamicy żółciowej w niedostatecznym wytwarzaniu żółci i wynikających z tego zaburzeniach trawiennych.
Kocanka - zbiory
Kwiatostany zbieramy na początku kwitnienia i suszymy rozłożone cienką warstwą w przewiewnym miejscu w cieniu. Suszone zbyt wolno żyją nadal, wytwarzając nasiona i rozpadając się w postaci puchu. Tracą tym samym wszystkie właściwości lecznicze.
Kocanka - zastosowanie
Napar: 1 łyżeczkę suszonego ziela zalewamy 150 ml wrzącej wody, pozostawiamy pod przykryciem na 10 min, przecedzamy, pijemy 3 filiżanki dziennie.
Odwar: 2-3 łyżki ziół zalewamy 2 szklankami letniej przegotowanej wody, ogrzewamy przez 1/2 godz. nie doprowadzając do wrzenia. Pijemy po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.
Nalewka: 1/2 szklanki ziół zalewamy 2,5 szklanki alkoholu 70% , odstawiamy w ciemne miejsce na 7-14 dni, codziennie potrząsamy butelką. Pijemy 3 razy dziennie 1 łyżeczkę nalewki na pół szklanki wody.