Kawa – zdrowa czy nie? [4 MITY na temat KAWY]
Zdrowsza rozpuszczalna czy mielona? Czy w ciąży można pić kawę? Czy mała czarna powoduje wrzody? Wokół kawy narosło wiele mitów. Próbujemy obalić kilka z nich.
Spis treści
- 1. Kawa jest ciężkostrawna
- 2. Regularne picie kawy wywołuje wrzody
- 3. Kobiety w ciąży nie mogą pić kawy
- 4. Kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od mielonej
1. Kawa jest ciężkostrawna
To nie prawda! Kawa pobudza trawienie i dlatego Włosi piją swoje espresso po popołudniowym posiłku. Pamiętajmy jednak, że jeśli do kawy dodajemy mleko, cukier lub słodki syrop, to kawa może stać się ciężkostrawna.
2. Regularne picie kawy wywołuje wrzody
To mit – picie kawy nie powoduje wrzodów. Jednak osoby cierpiące na chorobę wrzodową istotnie powinny ograniczyć picie kawy, ponieważ pobudza ona wydzielanie kwasu solnego, co wzmaga objawy choroby.
3. Kobiety w ciąży nie mogą pić kawy
Kobiety w ciąży mogą pić kawę, jednak powinny zachować umiar i ograniczyć się do jednej, a najwyżej dwóch filiżanek dziennie. Najnowsze badania pokazują, że spożywanie umiarkowanych ilości kofeiny nie zagraża dziecku i jest całkowicie bezpieczne. Pamiętajmy jednak, że kofeinę zawiera nie tylko kawa. Spożywamy ją także razem z herbatą czy kakao.
4. Kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od mielonej
To mit! Kawa rozpuszczalna jest produktem przetworzonym, poddawanym różnym procesom technologicznym, czasem wzbogacanym o dodatki, takie jak barwniki czy konserwanty. Kawa naturalna, mielona jest zdecydowanie zdrowsza.