Karp w galarecie - jak dobrze wybrać rybę? [WIDEO]
Karp w galarecie to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Jak przygotować pysznego karpia w galarecie? Podstawa sukcesu to wyśmienita ryba. Podpowiadamy, jak wybierać karpia w sklepie. Czytaj także Przepis na karpia w galarecie oraz Przepis na karpia po żydowsku w galarecie
Do przygotowania karpia w galarecie potrzebny będzie karp o wadze 1,5-2 kg. Rybę należy wypatroszyć, obrać z łusek i odciąć głowę oraz ogon. Jeśli zaopatrujemy się w sklepie rybnym, możemy poprosić o wcześniejsze obrobienie ryby. Specjalne urządzenia pomogą szybciej i dokładniej obrać rybę. Przygotowanego karpia należy następnie pokroić w dzwonki i dokładnie wypłukać w chłodnej wodzie.
Głowę i ogon karpia najlepiej zachować i użyć do ugotowania wywaru. Karp to tłusta ryba, dlatego niemalże każdy jego kawałek może posłużyć do przygotowania smacznej potrawy. Pamiętaj, że świeży karp charakteryzuje się błyszczącą a nie matową skórą. Powinien mieć także na skórze przezroczysty śluz. Podbrzusze karpia ma być żółte lub ciemniejsze. Wtedy nadaje się do spożycia.