Karp w galarecie - jak dobrze wybrać rybę? [WIDEO]

2017-12-13 16:22

Karp w galarecie to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Jak przygotować pysznego karpia w galarecie? Podstawa sukcesu to wyśmienita ryba. Podpowiadamy, jak wybierać karpia w sklepie. Czytaj także Przepis na karpia w galarecie oraz Przepis na karpia po żydowsku w galarecie

Karp w galarecie - jak dobrze wybrać rybę?
Autor: Shutterstock Karp do galarety powinien mieć odpowiedni rozmiar i wagę

Do przygotowania karpia w galarecie potrzebny będzie karp o wadze 1,5-2 kg. Rybę należy wypatroszyć, obrać z łusek i odciąć głowę oraz ogon. Jeśli zaopatrujemy się w sklepie rybnym, możemy poprosić o wcześniejsze obrobienie ryby. Specjalne urządzenia pomogą szybciej i dokładniej obrać rybę. Przygotowanego karpia należy następnie pokroić w dzwonki i dokładnie wypłukać w chłodnej wodzie. 

Głowę i ogon karpia najlepiej zachować i użyć do ugotowania wywaru. Karp to tłusta ryba, dlatego niemalże każdy jego kawałek może posłużyć do przygotowania smacznej potrawy. Pamiętaj, że świeży karp charakteryzuje się błyszczącą a nie matową skórą. Powinien mieć także na skórze przezroczysty śluz. Podbrzusze karpia ma być żółte lub ciemniejsze. Wtedy nadaje się do spożycia.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE