Karambola: co to za owoc i jakie ma właściwości?

2016-08-30 16:16

Karambola jest drzewem rosnącym w południowo-wschodniej Azji rodzącym bardzo charakterystyczne owoce. Uprawia się ją również w Afryce, w Kalifornii i na wyspach Oceanu Spokojnego. Co warto wiedzieć o owocach karamboli? Zobacz także: Jak jeść owoc karamboli?

co-to-jest-karambola.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pokrojoną karambolę można wykorzystać też jako efektowne jadalne dekoracje

Owoc karamboli nazywany jest gwiazdą Wschodu, owocem o pięciu rogach, gwiaździstym owocem lub gwiaździstym jabłkiem.

Ma do 12 cm długości i pięć "żeber" - poprzeczny przekrój karamboli ma kształt gwiazdy. Skórka jest cienka, o barwie żółtej lub pomarańczowej, pokryta woskowym nalotem, miąższ delikatny z drobnymi pestkami. Owoc jest soczysty i orzeźwiający, w smaku słodko-kwaśny. To doskonałe źródło witamin C i A , wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Zaletą jest mała kaloryczność - jeden owoc zawiera 40 kcal.

Kupując karambole, wybieramy owoce jędrne, bez widocznych uszkodzeń. Możemy je przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Uwaga! Osoby mające problemy z nerkami nie powinny jeść karamboli, gdyż zawiera substancje sprzyjające tworzeniu się kamieni nerkowych.