Karambola: co to za owoc i jakie ma właściwości?
Karambola jest drzewem rosnącym w południowo-wschodniej Azji rodzącym bardzo charakterystyczne owoce. Uprawia się ją również w Afryce, w Kalifornii i na wyspach Oceanu Spokojnego. Co warto wiedzieć o owocach karamboli? Zobacz także: Jak jeść owoc karamboli?
Owoc karamboli nazywany jest gwiazdą Wschodu, owocem o pięciu rogach, gwiaździstym owocem lub gwiaździstym jabłkiem.
Ma do 12 cm długości i pięć "żeber" - poprzeczny przekrój karamboli ma kształt gwiazdy. Skórka jest cienka, o barwie żółtej lub pomarańczowej, pokryta woskowym nalotem, miąższ delikatny z drobnymi pestkami. Owoc jest soczysty i orzeźwiający, w smaku słodko-kwaśny. To doskonałe źródło witamin C i A , wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Zaletą jest mała kaloryczność - jeden owoc zawiera 40 kcal.
Kupując karambole, wybieramy owoce jędrne, bez widocznych uszkodzeń. Możemy je przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.
Uwaga! Osoby mające problemy z nerkami nie powinny jeść karamboli, gdyż zawiera substancje sprzyjające tworzeniu się kamieni nerkowych.