Jakie wino pasuje do ryby i innych wigilijnych potraw?

2016-11-20 18:59

Zastanawiacie się, jakie wino postawić na wigilijnym stole? Co dobrać do ryb, ciast, maku i uszek? Mamy dla was podpowiedź! Sprzawdźcie, jakie wino podać na wigilijny stół.

Jakie wino pasuje do ryby i innych wigilijnych potraw?
Autor: pixabay.com Na wigilijnym stole z napojów alkoholowych może pojawić się jedynie odpowiednio dobrane wino.

Spis treści

  1. Jakie wino podać w Wigilię
  2. Wytrawne wino - dopełnienie wigilijnej kolacji
  3. Tokaj i czerwone, korzenne wino - dopełnienie wigilijnego deseru
  4. W Wigilię należy zachować umiar

Jakie wino podać w Wigilię

Tradycja nakazuje postawić na wigilijnym stole wino, pytanie tylko jakie? Skoro kolacja jest postna, to i wino powinno być "postne", czyli o małej zawartości cukru i alkoholu. Głównym daniem na wigilijnym stole jest ryba, a do ryby jak wiemy pasuje wino białe, najlepiej wytrawne. Teoretycznie zamiast wytrawnego wina białego można by postawić na stół ciut słodszy gatunek półwytrawny, lecz stosując się do charakteru postnego wina, powinniśmy wybrać wino wytrawne.

Wytrawne wino - dopełnienie wigilijnej kolacji

Wino wytrawne pobudza soki trawienne i sprzyja przemianie materii, a zatem kolacja wigilijna powinna być dla nas, a w zasadzie dla naszego żołądka, mniej "uciążliwa". A wiadomo, że w trakcie kolacji wigilijnej stół jest suto zastawiony i nie żałujemy sobie jedzenia. Wina białe należy podawać schłodzone, w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza, w kieliszkach z lekko zagiętymi do środka końcami, przypominającymi tulipana. Kieliszki do wina są oczywiście na długich nóżkach. Wino należy nalać do połowy kieliszka.

Tokaj i czerwone, korzenne wino - dopełnienie wigilijnego deseru

Do ciast możemy podać tokaj, a do piernika wyśmienite będzie wino czerwone o korzennej nucie. Nie podawajmy wina musującego! Możemy za to postawić na wino mszalne, polecamy wytrawne wino Prinz Stefan.

W Wigilię należy zachować umiar

Pamiętajmy, aby nie przesadzić z winem! Kolacja wigilijna ma być postna, zatem nie do przyjęcia jest nawet "lekkie" przesadzenie z alkoholem. Wino podajemy tylko dla poprawienia smaku potraw, podkreślenia ich aromatu oraz ze względu na tradycję. W żadnym razie nie stawiajmy na wigilijnym stole mocniejszych alkoholi!