Jakie są rodzaje kawy bez mleka?
Aby prawdziwe smakować kawę, według smakoszy, trzeba ją pić bez dodatków. Wydawałoby się, że wybór w tym zakresie nie jest wielki. Nic bardziej mylnego. Kawiarniane oferty mogą nas zaskoczyć przynajmniej pięcioma rodzajami czarnej kawy. Poza popularnym espresso, można też zamówić ristretto, doppio, lungo i americanę.
Spis treści
Kawa bez mleka
Kawę, bez względu na jej pojemność, powinno się podawać w grubych porcelanowych filiżankach. Znakiem dobrze zaparzonej kawy jest crema czyli 2-4 mm gęstej jednolitej pianki.
Ristretto
To bardzo mocna, gęsta, aromatyczna kawa, a właściwie jej łyk (30 ml). Ristretto zrobione jest z dwa razy większej dawki kawy niż tradycyjne espresso i z odrobiną więcej wody.
Espresso
Jest to najbardziej popularny rodzaj czarnej kawy. Filiżanka espresso (45 ml) budzi codziennie miliony ludzi na całym świecie. To podstawa do dalszych poczynań - na jej bazie powstają wszystkie mleczne odmiany: cappuccino, latte czy coretto (czyli kawa z kroplą alkoholu).
Doppio
To podwójne espresso. Podwójne, jeśli chodzi o ilość ziaren kawy, ale nie ilość wody (podwójna ilość kawy i trochę więcej wody - 60 ml), zatem doppio jest mocniejsze niż espresso.
Lungo
To znaczy po włosku "długi". To espresso odrobinę przedłużone, czyli przez tę samą porcję kawy co espresso przepuszcza się więcej wody (ok. 100 ml).
Americana
To espresso do którego dolana jest gorąca woda. Ten napój powinien mieć 300 ml. W smaku americana przypomina kawę filtrowaną z ekspresu przelewowego, znaną z amerykańskich barów, stąd jej nazwa.