Jaka powinna być temperatura wina? Zasady serwowania różnych rodzajów wina

2016-11-25 15:33

Wino podane do obiadu czy kolacji, a nawet to serwowane w formie aperitifu, powinno mieć odpowiednią temperaturę. Ciepłe wino nie smakuje dobrze, jego bukiet jest przytłoczony przez alkohol. Sprawdź, jaką temperaturę powinno mieć wino, które planujesz podać do kolacji. Jaka powinna być temperatura czerwonego wina?

jak_dobierac_i_podawac_wino.jpg
Autor: pixabay.com W jakiej temperaturze serwować wino?

Spis treści

  1. Dlaczego wino trzeba schłodzić?
  2. Jaka powinna być temperatura wina?
  3. Dwie zasady, o których nie zapominaj!

Dlaczego wino trzeba schłodzić?

Temperatura, w jakiej serwujesz wino wpływa na jego smak i zapach. Dlatego ważne jest, by było odpowiednio schłodzone – nalane do kieliszka ogrzewa się szczególnie szybko.

Ciepłe wino nie dość, że nie smakuje, to jeszcze jego bukiet zostaje stłumiony przez alkohol trunku, a tego z pewnością nie chcemy.

Jaka powinna być temperatura wina?

Najbardziej schładzamy wina musujące i szampany nierocznikowe. Temperatura ich podania powinna oscylować w granicach 6-8 oC. Osiągniesz ją wkładając wino do lodówki na kilka godzin przed kolacją.

W temperaturze 10-12oC najlepiej smakuje wino białe i różowe.

Temperatura 16-18oC jest najlepsza dla win czerwonych. Uzyskasz ją wstawiając wino do lodówki na godzinę przed podaniem.

Dwie zasady, o których nie zapominaj!

Nie serwuj wina w temperaturze pokojowej, żadne nie smakuje wtedy dobrze.

Im wino młodsze i prostsze, tym powinno być chłodniejsze.