Jak zrobić konfiturę ze skórek pomarańczy?

2014-10-24 13:53

Jak zrobić smaczną konfiturę ze skórek pomarańczy, doskonały dodatek do deserów i ciast? Domową, bez konserwantów i barwników, o wiele tańszą niż ta oferowana w sklepach. Wypróbuj nasz przepis!

pomarancze.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomarańczowa skórka to dodatek do ciast i deserów - można ją przygotować w domu niewielkim kosztem.

Do przygotowania konfitury można wykorzystywać tylko zdrowe, nieuszkodzone skórki. Wprawdzie konfitury z pomarańczy nie mają zbyt wiele witamin C i P, również tych z grupy B (są one rozpuszczalne w wodzie i sposób przygotowania skórki do konfitury wypłukuje je), ale zostaje wiele innych cennych właściwości, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat.Skórki z pomarańczy staramy się ładnie obierać, w dużych kawałkach. Gromadzimy je przez jakiś czas w naczyniu np. kamiennym lub ceramicznym (lepsze niż szklane). Gdy uzbiera się ich większa ilość, można przystąpić do robienia konfitury.

Konfitura z pomarańczy - jak zrobić?

Konfitura z pomarańczy jest znakomitym dodatkiem smakowym do ciast, świetnie koresponduje z serem i makiem.

Zalewamy skórki wodą i codziennie rano i wieczorem wymieniamy wodę (wymiana wody pozbawia skórki goryczki, przy okazji wypłukując witaminy).

Gdy wszystkie skórki zmiękną, odsączamy je i wkładamy do wrzącego syropu przygotowanego z wody i cukru.

Syrop przygotowujemy według następujących proporcji – na 1 kg skórki potrzeba 1 kg cukru, a na 1 kg cukru dodajemy niecałe ¾ szklanki wody.

Cukier rozpuszcza się i gotuje aż do uzyskania tzw. nitki (moczymy łyżkę w syropie i gdy ją wyjmiemy powinna ciągną za sobą nitkę rozpuszczonego cukru) i dopiero wtedy wkładamy do syropu skórki.

Gdy skórki się zagotują, zestawiamy garnek z ognia i smażymy ponownie następnego dnia (jeśli skórki nie są dostatecznie przezroczyste i miękkie, a syrop jest za rzadki, powtarzamy smażenie jeszcze trzeciego dnia).

Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Amatorzy mocniejszych smaków mogą do gotowania skórek dołożyć kilka goździków i odrobinę cynamonu (można też użyć cynamonu mielonego).

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE