Jak zrobić doskonały bigos - rady Agaty Wojdy [WIDEO]
Jak zrobić doskonały bigos radzi Agata Wojda, szef kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazda programu Smaki Agaty. Polecamy dobre rady Agaty - dzięki nim twoje potrawy nabiorą smaku i zachwycą biesiadników!
Uprzedzam, że sedno doskonałego bigosu tkwi we właściwym wyborze kapusty. Namawiam do szukania kiszonej, a nie kwaszonej z dodatkiem octu, z racji naturalnej fermentacji, której poddana jest kapusta kiszona. To korzystnie wpływa na jej smak, aromat i właściwości zdrowotne.
Do bigosu warto dodać również kapustę słodką.
Przyprawy takie jak kminek, majeranek, cząber, jagody jałowca korzystnie wpłyną zarówno na smak bigosu, jak i na nasze samopoczucie po zjedzeniu tego ciężkostrawnego dania.
Dokładane do bigosu mięsa, kiełbasę, cebulę warto obsmażać na złoto przed dodaniem.
Obowiązkowo musi trafić do bigosu także wędzona śliwka polska i wieprzowe żeberko, nie zaszkodzi szklanka wytrawnego czerwonego wina i kilka łyżek pomidorowego koncentratu.
W staropolskim bigosie było miejsce na okrawki dziczyzny, pieczone mięsa, wędzony boczek i doskonałą kiełbasę.
Sekret smaku tkwił w cierpliwości, bo na doskonały bigos wypadało poczekać kilka dni ,podgrzewając go i mieszając co jakiś czas.
Zachęcam, by bigos piec w brytfance. Nabiera ciekawszej konsystencji i aromatu.