Jak usunąć kamień z ekspresu do kawy?
Ekspres do kawy na skutek zbyt dużej ilości nagromadzonego kamienia może ulec uszkodzeniu. Sprzymierzeńcem walczących z kamieniem i nieprzyjemnym osadem w ekspresie do kawy jest... ocet. Mniejsze zabrudzenia to wyzwanie dla kwasku cytrynowego.
Jak wyczyścić ekspres do kawy z kamienia?
Do usuwania kamienia z ekspresu do kawy potrzebny jest ocet (zwykły, do kupienia we wszystkich sklepach spożywczych). W pierwszej kolejności trzeba urządzenie wyczyścić, wylać resztki wody i usunąć kawę. Następnie do zbiornika na wodę wlewamy roztwór (woda zmieszana z minimum 2 łyżkami octu).
Rozpoczynamy proces parzenia kawy (oczywiście bez kawy). Chodzi o to, by roztwór przepłynął przez wszystkie zakamarki ekspresu, w których może gromadzić się kamień i osad. Warto czynność powtórzyć.
To nie koniec zabiegu. Aby pozbyć się ewentualnego smaku i zapachu octu, trzeba przefiltrować urządzenie czystą wodą. Tę czynność także najlepiej powtórzyć dwa razy. Po takim zabiegu ekspres powinien lśnić.
Jeśli nie chcesz używać octu, to takie same właściwości ma kwasek cytrynowy (wystarczą dwie łyżeczki), z którego przygotowujemy roztwór i postępujemy tak samo jak w przypadku roztworu z octu.