Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

2018-01-17 13:57

Szynka pieczona to danie idealne na odświętne spotkania przy rodzinnym obiedzie. Szynka pieczona doskonale smakuje na gorąco, ale jest  też wyśmienita na zimno -  to idealna domowa wędlina do kanapek. Warunkiem jest  to, że szynka się uda. By tak na pewno było, warto skorzystać z rad Agaty Wojdy - szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!

Idealna szynka pieczona
Autor: thinkstockphotos.com Idealna szynka pieczona to danie doskonale smakujące zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Aby szynka się udała, warto zabrać się za nią wcześniej uwzględniając czas na jej marynowanie i trzymanie w solance. Przed włożeniem szynki w solankę warto ją, jak każde mięso w dużym kawałku warto powygniatać lub lekko obić tłuczkiem.

Szynka powinna spędzić zanurzona w solance dzień i noc. Proporcje na solankę to mniej więcej 2 płaskie łyżki soli na 3 litry przegotowanej wystudzonej wody.  Można pozostać przy takiej wersji zalewy lub ją urozmaicić przyprawami typu majeranek, zioła prowansalskie, liście laurowe, czosnek w łupinie przekrojony na pół, ziela angielskie, pieprz w ziarenkach.

Po solance czas na właściwą marynatę i jeszcze jeden dzień zwłoki. Do marynowania szynki można przygotować autorską mieszankę ziół, sięgnąć po zapachowy alkohol typu nalewka, whisky, brandy. Hitem wielu domów bywa marynowanie szynki w odgazowanej coli, można też wykorzystać kwaskowy dżem z moreli, pomarańczy, mirabelek zmieszany np. z sosem teriyaki.

Szynkę wysmarowaną  marynatą wkładamy do szczelnej torebki na noc umieszczamy w lodówce.

Przed samym pieczeniem warto szynkę obsmażyć na dobrze rozgrzanym sklarowanym maśle i dopiero wówczas piec.

Wszystkie mięsa w dużym kawałku powinny tuż po opieczeniu odpocząć zanim zaczniemy je kroić.

Do kruszonki oprócz miodu i chleba pasuje dodatek posiekanego świeżego rozmarynu, masła, startego parmezanu, suszonego czosnku, cytrynowego pieprzu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE