Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy
Szynka pieczona to danie idealne na odświętne spotkania przy rodzinnym obiedzie. Szynka pieczona doskonale smakuje na gorąco, ale jest też wyśmienita na zimno - to idealna domowa wędlina do kanapek. Warunkiem jest to, że szynka się uda. By tak na pewno było, warto skorzystać z rad Agaty Wojdy - szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!
Aby szynka się udała, warto zabrać się za nią wcześniej uwzględniając czas na jej marynowanie i trzymanie w solance. Przed włożeniem szynki w solankę warto ją, jak każde mięso w dużym kawałku warto powygniatać lub lekko obić tłuczkiem.
Szynka powinna spędzić zanurzona w solance dzień i noc. Proporcje na solankę to mniej więcej 2 płaskie łyżki soli na 3 litry przegotowanej wystudzonej wody. Można pozostać przy takiej wersji zalewy lub ją urozmaicić przyprawami typu majeranek, zioła prowansalskie, liście laurowe, czosnek w łupinie przekrojony na pół, ziela angielskie, pieprz w ziarenkach.
Po solance czas na właściwą marynatę i jeszcze jeden dzień zwłoki. Do marynowania szynki można przygotować autorską mieszankę ziół, sięgnąć po zapachowy alkohol typu nalewka, whisky, brandy. Hitem wielu domów bywa marynowanie szynki w odgazowanej coli, można też wykorzystać kwaskowy dżem z moreli, pomarańczy, mirabelek zmieszany np. z sosem teriyaki.
Szynkę wysmarowaną marynatą wkładamy do szczelnej torebki na noc umieszczamy w lodówce.
Przed samym pieczeniem warto szynkę obsmażyć na dobrze rozgrzanym sklarowanym maśle i dopiero wówczas piec.
Wszystkie mięsa w dużym kawałku powinny tuż po opieczeniu odpocząć zanim zaczniemy je kroić.
Do kruszonki oprócz miodu i chleba pasuje dodatek posiekanego świeżego rozmarynu, masła, startego parmezanu, suszonego czosnku, cytrynowego pieprzu.