Spienione mleko przyda się także do przygotowania kakao dla dzieci albo kawy typu mocha, na bazie kakao. Faktem jest, że kawa (nawet ta mocna) podana z mleczną pianką ma znacznie delikatniejszy smak i jest łagodniejsza dla naszego żołądka. Zdecydowanie efektowniej prezentuje się także w filiżance lub szklance - jak w przypadku latte.
Sprzęty do spieniania mleka - jak spienić mleko?
Drogi ciśnieniowy ekspres nie jest konieczny do tego, by przygotować piankę o idealnej konsystencji. Mleko możemy spienić za pomocą spieniacza tłokowego, elektrycznej sprężynki (do pojedynczej kawy), a nawet miksera, gdy przygotowujemy przyjęcie z większą liczbą osób. Co zdziwić może niektórych, dobrym narzędziem jest także… zwykły słoik. Napełniamy go do połowy mlekiem, zakręcamy, po czym przez kilkadziesiąt sekund energicznie mieszamy. Po odkręceniu podgrzewamy krótko – jakieś 15 sekund, w mikrofali. W każdym innym przypadku mleko podgrzewamy przed spienieniem. Nie jest to konieczne, kiedy korzystamy ze specjalnej dyszy ekspresu ciśnieniowego. Wydobywająca się z niej para sama podgrzewa mleko i nie jest konieczna jego wcześniejsza obróbka cieplna.
Mleko dobrze spienione - porady
Najlepiej do spieniania nadaje się mleko tłuste. Jeśli jednak mamy odpowiedni sprzęt, z łatwością ubijemy także 0,5-procentowe. Aby spienić mleko, pamiętajmy, by było mocno ciepłe, ale nie zagotowane! Jeśli spieniamy końcówką ze sprężyny (ręczny spieniacz) albo dyszą od ekspresu, pamiętajmy by narzędzie spieniające nie było za głęboko w naczyniu. W trakcie spieniania starajmy się wręcz przesuwać je ku górze. Po zakończonym spienianiu warto uderzyć kilka razy o blat naczyniem z mlekiem, wtedy pianka stanie się bardziej gęsta i przez to smaczniejsza.