Jak spienić mleko domowym sposobem?
Istnieją sposoby podawania kawy, w których mleko spienione odgrywa kluczową rolę. Żeby napić się takiej kawy, nie musisz od razu iść do kawiarni. Caffe latte, cappuccino czy macchiato możesz zrobić w domu. Wystarczy tylko zaparzyć odpowiednią kawę i przede wszystkim prawidłowo spienić mleko. Jak to zrobić?
Spis treści
Spienione mleko przyda się także do przygotowania kakao dla dzieci albo kawy typu mocha, na bazie kakao. Faktem jest, że kawa (nawet ta mocna) podana z mleczną pianką ma znacznie delikatniejszy smak i jest łagodniejsza dla naszego żołądka. Zdecydowanie efektowniej prezentuje się także w filiżance lub szklance - jak w przypadku latte.
Sprzęty do spieniania mleka - jak spienić mleko?
Drogi ciśnieniowy ekspres nie jest konieczny do tego, by przygotować piankę o idealnej konsystencji. Mleko możemy spienić za pomocą spieniacza tłokowego, elektrycznej sprężynki (do pojedynczej kawy), a nawet miksera, gdy przygotowujemy przyjęcie z większą liczbą osób. Co zdziwić może niektórych, dobrym narzędziem jest także… zwykły słoik. Napełniamy go do połowy mlekiem, zakręcamy, po czym przez kilkadziesiąt sekund energicznie mieszamy. Po odkręceniu podgrzewamy krótko – jakieś 15 sekund, w mikrofali. W każdym innym przypadku mleko podgrzewamy przed spienieniem. Nie jest to konieczne, kiedy korzystamy ze specjalnej dyszy ekspresu ciśnieniowego. Wydobywająca się z niej para sama podgrzewa mleko i nie jest konieczna jego wcześniejsza obróbka cieplna.
Mleko dobrze spienione - porady
Najlepiej do spieniania nadaje się mleko tłuste. Jeśli jednak mamy odpowiedni sprzęt, z łatwością ubijemy także 0,5-procentowe. Aby spienić mleko, pamiętajmy, by było mocno ciepłe, ale nie zagotowane! Jeśli spieniamy końcówką ze sprężyny (ręczny spieniacz) albo dyszą od ekspresu, pamiętajmy by narzędzie spieniające nie było za głęboko w naczyniu. W trakcie spieniania starajmy się wręcz przesuwać je ku górze. Po zakończonym spienianiu warto uderzyć kilka razy o blat naczyniem z mlekiem, wtedy pianka stanie się bardziej gęsta i przez to smaczniejsza.