Jak serwować wino? Podstawy domowego sommeliera
Wino to trunek szlachetny. Warto zgłębić sztukę podawania go, wiedzieć jakie wino serwować do jakich potraw, w jakiej temperaturze i kiedy je podawać. Przedstawiamy kilka zasad, którymi warto się kierować w tej niebanalnej sztuce.
Spis treści
- 1. Kiedy podawać wino?
- 2. Jakie wino do jakiej potrawy?
- 3. Temperatura wina.
- 4. Jakie kieliszki do wina?
Wina pijemy nie tylko na domowych imprezach, ale także w trakcie obiadu czy kolacji. Jeśli zapraszamy gości, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie podawać wino. Liczą się tu między innymi: odpowiedni czas podania, właściwa temperatura, dobór wina do potrawy, wielkość kieliszka. Oto kilka zasad, którymi kierują się sommelierzy.
1. Kiedy podawać wino?
Ponieważ wino wzmaga apetyt, warto je podać jeszcze przed posiłkiem. Przed podaniem powinno się je nieco napowietrzyć, otwierając butelkę kilka minut wcześniej.
2. Jakie wino do jakiej potrawy?
Kiedyś panowało przekonanie, że do ryb i białych mięs pasuje wino białe, a do mięsa czerwonego - czerwone. Obecnie obowiązuje zasada, że do ciężkich potraw (np. wołowiny) należy podawać cięższe wina, a do lżejszych (np. dań z cielęciny czy indyka) również lżejsze wina. Kolor nie ma tu większego znaczenia. Natomiast do serów zdecydowanie poleca się wina białe.
Wino białe wytrawne podajemy do przekąsek, słodkich deserów i owoców.
3. Temperatura wina.
Wina czerwone oraz typu aperitif podaje się zawsze w temperaturze pokojowej (około 20ºC). Schładza się natomiast wina białe i różowe (8-10ºC). Im słodsze wino, tym niższa powinna być jego temperatura.
4. Jakie kieliszki do wina?
Ogólna zasada mówi, że im większe kieliszki, tym lepiej. Wino napełniamy do około 1/3 jego wysokości.