Jak przyrządzać ryby: porady Roberta Sowy
Jak kupić i przyrządzić rybę, by zawsze była pyszna? Oto rady polskiego mistrza kuchni - Roberta Sowy na temat przygotowywania dań rybnych. Przydadzą się przed Wigilią i nie tylko!
Przeczytaj poradnik mistrza kuchni Roberta Sowy! Dzięki jego poradom przyrządzisz najlepszą rybną potrawę i zaskoczysz rodzinę, a także unikniesz najczęstszych kulinarnych wpadek.
Rady Roberta Sowy na temat ryb
Jeśli kupujemy filety z ryb mrożonych, należy rozmrażać je wyjmując z zamrażarki i umieszczając w pojemniku w temperaturze pokojowej. Nie należy rozmrażać ryb w gorącej wodzie.
Jeśli kupujemy świeże filety rybne, możemy poprosić w sklepie o podanie daty przydatności do spożycia lub ewentualnie daty dostawy.
Ryby, zwłaszcza panierowane, należy podawać z cząstką cytryny lub limonki.
Należy pamiętać, że do zapiekanych dań rybnych (np. sandacz zapiekany w sosie z kurek z oscypkiem) należy wybierać filety rybne bez ości.
Do filetów rybnych, które charakteryzuje duża ilość ości (np. szczupak), należy używać lekkich przezroczystych sosów, np. maślano-ziołowego.
Warto komponować dania rybne z aromatycznymi sosami, np. miodowo-sojowym z ziarnami sezamu lub balsamicznym z orzeszkami pinii.
Ryby wyśmienicie smakują z produktami sezonowymi, np. kurkami, białymi i zielonymi szparagami, młodą kapustą czy botwiną.
Szczególnie smaczne są zupy z ryb słodkowodnych ze świeżo siekanym koperkiem i zupa z łososia norweskiego z kurkami i pomidorami aromatyzowana oliwą truflową.
Lunch rozpoczęty od carpaccio z tuńczyka bądź łososia na pewno pobudzi nasze kubki smakowe.