Jak przyrządzać ryby: porady Roberta Sowy

2016-11-28 17:13

Jak kupić i przyrządzić rybę, by zawsze była pyszna? Oto rady polskiego mistrza kuchni - Roberta Sowy na temat przygotowywania dań rybnych. Przydadzą się przed Wigilią i nie tylko!

jak-przyrzadzac-ryby-porady-roberta-sowy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Świeże ryby  warto podawać z ziołami, jednak dobierać takie, by nie zagłuszyły  delikatnego smaku ryb

Przeczytaj poradnik mistrza kuchni Roberta Sowy! Dzięki jego poradom przyrządzisz najlepszą rybną potrawę i zaskoczysz rodzinę, a także unikniesz najczęstszych kulinarnych wpadek.

Rady Roberta Sowy na temat ryb

Jeśli kupujemy filety z ryb mrożonych, należy rozmrażać je wyjmując z zamrażarki i umieszczając w pojemniku w temperaturze pokojowej. Nie należy rozmrażać ryb w gorącej wodzie.

Jeśli kupujemy świeże filety rybne, możemy poprosić w sklepie o podanie daty przydatności do spożycia lub ewentualnie daty dostawy.

Ryby, zwłaszcza panierowane, należy podawać z cząstką cytryny lub limonki.

Należy pamiętać, że do zapiekanych dań rybnych (np. sandacz  zapiekany w sosie z kurek z oscypkiem) należy wybierać filety rybne bez ości.

Do filetów rybnych, które charakteryzuje duża ilość ości (np. szczupak), należy używać lekkich przezroczystych sosów, np. maślano-ziołowego.

Warto komponować dania rybne z aromatycznymi sosami, np. miodowo-sojowym z ziarnami sezamu lub balsamicznym z orzeszkami pinii.

Ryby wyśmienicie smakują z produktami sezonowymi, np. kurkami, białymi i zielonymi szparagami, młodą kapustą czy botwiną.

Szczególnie smaczne są zupy z ryb słodkowodnych ze świeżo siekanym koperkiem i zupa z łososia norweskiego z kurkami i pomidorami aromatyzowana oliwą truflową.

Lunch rozpoczęty od carpaccio z tuńczyka bądź łososia na pewno pobudzi nasze kubki smakowe.