Jak podawać drinki na przyjęciu? Poradnik barmana amatora
Przygotowując przyjęcie mamy na głowie wiele rzeczy. Prawie zawsze najprostsze są czynności związane z alkoholami. Zanim jednak zakupimy różnego rodzaju wódki, wina i likiery, musimy zastanowić się nad sposobem ich serwowania. Jak podawać napoje alkoholowe? Polecamy także: Modne drinki na sylwestra i karnawał oraz Jakie likiery warto mieć w barku
Spis treści
Drinki - sposób podania
Dobre przyjęcie to przyjęcie przygotowane ze smakiem i gustem. Dlatego podając alkohole, musimy pomyśleć o wszystkich dodatkach. Wbrew pozorom najważniejszy nie jest zakup dostatecznej ilości alkoholu... Najważniejsze są trzy czynności - przygotowanie lodu, kieliszków i ozdób do koktajli.
Drinki - kostki lodu
Przede wszystkim zamrażamy kostki lodu. Po zamrożeniu należy je rozdrobnić. Najprościej jest to robić specjalnym rozdrabniaczem do lodu, ale jeśli nie dysponujemy takim, trzeba poszukać innego sposobu. Można więc zawinąć lód w czystą białą ściereczkę, ułożyć to na desce i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Uwaga - lód miażdżymy tuż przed podaniem drinka.
Drinki - oszronienie brzegów kieliszka
Kolejną, równie ważną czynnością jest oszronienie brzegów kieliszka. Nic prostszego - maczamy jego brzegi w soku z cytryny, a następnie stawiamy kieliszek (oczywiście do góry nogami) na talerzu, na którym rozsypujemy wcześniej biały lub brązowy cukier, pokruszony karmel albo orzechy itd. Wiele zależy u od naszej fantazji i planowanych drinków.
Drinki - ozdoby
W następnej kolejności zabieramy się do ozdób. W zależności od tego, jakie koktajle chcemy podać, przygotujemy cytryny bądź limonkę, pomarańcze i grejpfruty. Kroimy owoce na cienkie i małe plasterki. Potem nacinamy je u dołu i nakładamy na brzeg kieliszka. Do tak przygotowanego koktajlu, można włożyć także specjalną małą parasolkę do drinków lub kolorową rurkę.
Sprawdź także >>> Modne drinki na sylwestra i karnawał