Indyk pieczony: jak upiec indyka z nadzieniem?

2022-11-25 9:58

Wspaniałe dania z pieczonego drobiu wypełnionego cudownym nadzieniem, takie jak indyk pieczony, trochę wypadły z mody. A przecież staropolska kuchnia słynęła kiedyś z takich smakołyków i nie ma co zazdrościć Amerykanom indyków pieczonych na Święto Dziękczynienia! Sprawdź, jak upiec indyka i jak przygotować nadzienie.

indyki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Indyk pieczony to smaczne i eleganckie danie w sam raz na świąteczny stół

Spis treści

  1. Nadzienie do indyka: składniki i przygotowanie
  2. Faszerowanie indyka
  3. Pieczenie indyka krok po kroku
  4. Krojenie pieczonego indyka
  5. Z czym podawać pieczonego indyka?
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Przede wszystkim wielkość indyka trzeba dopasować do możliwości naszego piekarnika. Pamiętajmy, że im większy indyk, tym jego pieczenie będzie wymagało więcej czasu, co grozi przesuszeniem mięsa. 

Nadzienie do indyka: składniki i przygotowanie

Do farszu na 2,5-kilogramowego indyka będziemy potrzebować: wątróbki z indyka (kiedyś gospodynie używały tej z patroszenia, teraz indyki są już oczyszczone, a zatem wątróbkę drobiową trzeba kupić dodatkowo), 2 jajek, 3 łyżek bułki tartej, 2 łyżek masła, soli, pieprzu, cukru, gałki muszkatołowej, natki pietruszki i 10 dkg rodzynek. 

Umytego indyka trzeba natrzeć solą. Wątróbkę czyścimy z błon i drobno siekamy. Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy wątróbkę, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną natkę oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy.

Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy ubitą pianę z białek. Przed nadzianiem indyka dobrze jest z jego udek usunąć twarde ścięgna. 

Faszerowanie indyka

Indykowi faszeruje się wole (nie wnętrze, jak u kurczaka), które trzeba potem zaszyć.  Udka przywiązujemy do kupra. 

Pieczenie indyka krok po kroku

Indyka układamy w brytfannie grzbietem do spodu i po skropieniu roztopionym i przyrumienionym masłem wstawiamy do piekarnika (najpierw do temperatury około 200 st., potem ją obniżamy – inaczej spalimy skórę, a środek pozostanie surowy).  Po lekkim zrumienieniu skrapiamy indyka wodą, a potem od czasu do czasu polewamy go wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Krojenie pieczonego indyka

Indyka kroi się, ścinając najpierw płaty z nadzianego wola, a następnie białe mięso z piersi. Na półmisku rozkładamy kawałki mięsa naprzemiennie i uzupełniamy mięsem z pozostałych części. Sos podajemy oddzielnie w sosjerce.

Z czym podawać pieczonego indyka?

Znakomitym dodatkiem do indyka są pieczone ziemniaki, ale trudno je zrobić, mając indyka w jedynym piekarniku. Równie dobre będą jednak gotowane i tłuczone ziemniaki lub ryż. W świątecznym wydaniu można podać samo mięso z dodatkiem surówki z białej lub czerwonej kapusty, cykorii czy buraków. Dodatki nie mogą być zbyt dominujące dla delikatnego mięsa indyka.

Indyk pieczony to znakomite danie na świąteczny stół - na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.