Dzika róża - owoce. Jakie mają właściwości?
Zjedzenie 2-3 owoców dzikiej róży zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Ale to nie wszystkie zalety owoców tego pięknie kwitnącego krzewu. Sprawdź, jakie właściwości ma dzika róża.
Spis treści
Owoce dzikiej róży zbiera się w sierpniu i wrześniu - wtedy są najbardziej wartościowe, można je także zrywać po pierwszych przymrozkach, ale tracą wtedy dużo witaminy C.
Owoce dzikiej róży: co zawierają?
Bogactwo witaminy C (naturalna wchłania się o wiele lepiej niż syntetyczna w tabletkach) sprawia, że owoce dzikiej róży - także w postaci przeróżnych przetworów - są fantastycznym lekiem wzmacniającym, zapobiegającym przeziębieniom i wspomagającym rekonwalescencję po przebytych chorobach.
Owoce dzikiej róży zawierają także garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny, witaminy A, B1, B2, E oraz K. Wykorzystuje się je pomocniczo w leczeniu niedomagającej wątroby, schorzeń nerek oraz przewodu pokarmowego. Dzika róża ma też dobroczynne działanie w przypadku bezsenności i nerwicy. Specjalnie przygotowana konfitura z dzikiej róży doskonale wspomaga leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów.
Dzika róża w kosmetyce
Dzika róża - jej płatki i owoce - wykorzystywana jest także w kosmetyce. Preparaty z wyciągiem z dzikiej róży działają wygładzająco i nawilżająco, doskonale poprawiają wygląd cery trądzikowej, rozjaśniają ponadto skórę i plamy pigmentacyjne. A przy tym fantastycznie pachną!