Owoce dzikiej róży zbiera się w sierpniu i wrześniu - wtedy są najbardziej wartościowe, można je także zrywać po pierwszych przymrozkach, ale tracą wtedy dużo witaminy C.
Owoce dzikiej róży: co zawierają?
Bogactwo witaminy C (naturalna wchłania się o wiele lepiej niż syntetyczna w tabletkach) sprawia, że owoce dzikiej róży - także w postaci przeróżnych przetworów - są fantastycznym lekiem wzmacniającym, zapobiegającym przeziębieniom i wspomagającym rekonwalescencję po przebytych chorobach.
Owoce dzikiej róży zawierają także garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny, witaminy A, B1, B2, E oraz K. Wykorzystuje się je pomocniczo w leczeniu niedomagającej wątroby, schorzeń nerek oraz przewodu pokarmowego. Dzika róża ma też dobroczynne działanie w przypadku bezsenności i nerwicy. Specjalnie przygotowana konfitura z dzikiej róży doskonale wspomaga leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów.
Dzika róża w kosmetyce
Dzika róża - jej płatki i owoce - wykorzystywana jest także w kosmetyce. Preparaty z wyciągiem z dzikiej róży działają wygładzająco i nawilżająco, doskonale poprawiają wygląd cery trądzikowej, rozjaśniają ponadto skórę i plamy pigmentacyjne. A przy tym fantastycznie pachną!