Dutch baby pancake - pieczony naleśnik z sosem z nutelli. Po nim tradycyjny naleśnik pójdzie w odstawkę
Dutch baby pancake, czyli pieczony naleśnik holenderski, to godny zastępca tradycyjnych naleśników. Zrobisz jeden i naje się nim cała rodzina. Efektowny i łatwy do przygotowania, a gdy na dodatek podasz go z sosem z nutelli, zrobisz furorę.
Składniki
4 duże jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki masła, pokrojonego w kostkę
150 g owoców jagodowych
Syrop Nutella:
1/4 szklanki mleko
1/2 szklanki Nutelli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W pojemniku blendera połącz jajka, cukier, mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy i sól. Miksuj na niskich obrotach przez około 30-45 sekund, aż uzyskasz bardzo gładką konsystencję.
Blaszkę lub naczynie do pieczenia umieść w piekarniku i rozgrzej przez 20 minut, podczas gdy ciasto będzie odpoczywać.
Zakładając rękawice kuchenne ostrożnie wyjmij gorącą blachę do pieczenia z piekarnika. Posmaruj masłem dno formy.
Natychmiast wlej ciasto i posyp je połową owoców (resztę zachowaj na później). Piecz przez 18-20 minut, aż będą wyrośnięte i złociste.
W czasie gdy naleśnik się piecze, przygotuj sos nutella: Umieść mleko i nutellę w małej misce. Wstaw do mikrofalówki na 20 sekund, aż będą ciepłe. Mieszaj, aż mleko i nutella dobrze się połączą. Odstaw na bok.
Gdy naleśnik holenderski będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika. Szybko oprósz cukrem, udekoruj pozostałymi owocami i skrop sosem nutella. Podawaj natychmiast
Gdyby jednak zamarzyły ci się klasyczne naleśniki, zobacz wideo
Zobacz nasze inne przepisy na naleśniki