Domowy ocet smakowy - jak zrobić?
Ocet winny lub owocowy to niezastąpiony dodatek do różnego rodzaju potraw i sałat. Oto kilka prostych i oryginalnych przepisów.
Spis treści
Ocet miodowy
Składniki: 2 litry wody, 0,5 kg miodu, 1 bułka, biały ocet winny
Sposób przygotowania: W dużym słoju zmieszać wodę i miód, dodać namoczoną wcześniej w occie bułkę, słoik przykryć gazą, uszczelnić i zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 tygodnie, w stałej temperaturze. Przenieść słój w chłodne miejsce i zostawić na kolejne kilka dni, następnie przecedzić i rozlać do butelek.
Ocet owocowy
Składniki: 2-3 kg skórek owocowych, gniazd nasiennych, resztek z owoców, 1,5 litra wody, 1,5 kg cukru
Sposób przygotowania: Wszystkie skórki, resztki i gniazda nasienne umyć, zmielić i wrzucić do szerokiego słoja. Zalać wrzącą wodą zmieszaną z cukrem. Słój przykryć gazą i zostawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu (powyżej 20 st. C). Następnie przecedzić i rozlać do butelek.
Ocet o smaku bazylii
Składniki: pęczek bazylii, 1 litr białego octu winnego
Sposób przygotowania: Bazylię umyć, dokładnie wysuszyć. Następnie i grubo posiekać i zalać octem. Gotowe po 2 tygodniach.
Ocet czosnkowy
Składniki: główka czosnku, kilka ziaren kolorowego pieprzu, 1 litr białego octu winnego
Sposób przygotowania: czosnek obrać, lekko rozgnieść i zalać octem. Dodać pieprz. Gotowe po 2 tygodniach.
Ocet z ziołami
Składniki: 3 gałązki estragonu lub rozmarynu, 1 litr białego octu winnego
Sposób przygotowania: zioła zalać octem. Gotowe po 2 tygodniach