Dna moczanowa. Jaka dieta jest najlepsza przy dnie moczanowej?
Dna moczanowa to choroba, w której bardzo dużą rolę odgrywa odpowiednia dieta. Właściwy sposób żywienia ma za zadanie ograniczenie produkcji kwasu moczanowego w organizmie. Oprócz zbilansowanych posiłków pomóc może też akupresura i okłady. Jaka dieta jest najlepsza przy dnie moczanowej?
Spis treści
- Dna moczanowa - czym jest
- Dna moczanowa - okłady na bolący staw
- Dna moczanowa - dieta
- Dna moczanowa - akupresura
Dna moczanowa - czym jest
Dna moczanowa zwana inaczej artretyzmem lub podagrą to choroba stawów, w której dużą rolę odgrywa specjalna dieta. Choroba ta związana jest z nadmiarem kwasu moczowego w organizmie. Jego złogi w postaci kryształków wywołują odczyn zapalny, powodując niszczenie chrząstek powierzchni stawowych.
Dna moczanowa - okłady na bolący staw
W czasie ostrego ataku dny, oprócz przyjmowania leków, przykładamy chłodne kompresy na zajęty staw i nie obciążamy chorego miejsca.
Dna moczanowa - dieta
Na złagodzenie objawów bardzo duży wpływ ma dieta. Zwiększamy wówczas spożycie produktów które wpływają na zwolnienie produkcji kwasu moczowego.
Jemy produkty mało tłuste, węglowodany złożone takie jak otręby, płatki owsiane, makaron, ziemniaki, chleb, całe ziarna zbóż, kukurydzę, groch, fasolę i soczewicę. Pijemy także duże ilości płynów: soków owocowych, herbat ziołowych, wody.
Nie zapominajmy o spożywaniu owoców i warzyw, zwłaszcza świeżych lub przetworzonych wiśni, czereśni, truskawek i jagód.
Unikamy białka zwierzęcego a zwłaszcza czerwonego mięsa, wątróbki, nerek, boczku, wędlin, tłuszczów zwierzęcych, drożdży i produktów drożdżowych, śledzi oraz sardynek.
Ograniczamy alkohol, a szczególnie piwo.
Dna moczanowa - akupresura
Na stopie są punkty, które pod wpływem ucisku powodują zmniejszanie bólu wywołanego przez dnę moczanową.
Oto one:
między dużym palcem a drugim palcem u stopy, u podstawy palucha
po zewnętrznej stronie dużego palca, na dolnej krawędzi stopy
na górnej części podbicia