Dlaczego warto jeść granaty?
Świat oszalał na punkcie granatów, ponieważ przypisuje się im niezwykłe właściwości antyrakowe. Już w starożytności uważano, że sok z granatów zapewnia długowieczność, leczono nim rany, wrzody oraz próchnicę. Nauka potwierdza te zalety. Co kryje się w niezwykłym owocu granatu, który składa się w ponad połowie z samych nasion?
Spis treści
Granat - korzyści dla zdrowia
Granat i sok wyciśnięty z owoców granatów dorobił się ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, które powodują raka, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.
Co można zyskać, jedząc granaty lub pijąc z nich sok?
Jedząc granaty można poprawić krążenie krwi, zredukować złogi i zwapnienia oraz obniżyć ciśnienie krwi. Jeśli masz za wysoki poziom cholesterolu, to dzięki granatom go obniżysz.
Granaty pomagają w walce z rakiem prostaty. Dowiedli tego amerykańscy naukowcy, którzy przeprowadzili badania na 48 chorych, u których kuracja granatami zahamowała rozwój komórek nowotworowych.
Granaty polecane są też dla kobiet, mogą bowiem wspierać leczenie raka piersi.
Powinni je jadać seniorzy - zapobiegają procesom starzenia a nawet spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia.
Dobre są dla osób mających problemy trawienne.
Przynoszą ulgę przy dolegliwościach kobiecych PMS i objawach związanych z menopauzą, dzięki zawartości fitoestrogenów.
Powinni na te owoce życzliwie spojrzeć również panowie, bo przeciwdziałają problemom z erekcją. W medycynie tybetańskiej były podstawowym składnikiem leku na potencję.