Dieta w chorobie nowotworowej - jak powinno wyglądać żywienie chorego na raka?
Rodzaj spożywanych produktów zależy od rodzaju nowotworu. Dlatego onkolodzy podkreślają, że dieta osoby chorującej na raka powinna zawsze być bardzo indywidualna, to znaczy odpowiednio dopasowana do potrzeb organizmu chorego pacjenta. Dlatego nie ma diet uniwersalnych dla osób chorujących na nowotwory.
Nowotwór - dieta
Dieta w chorobie nowotworowej odgrywa istotną rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych. Zależnie od rodzaju nowotworu są różne diety indywidualnie opracowywane przez lekarzy dietetyków. Przy nowotworach żołądka ogranicza się błonnik, który zazwyczaj jest zalecany przy różnorakich dietach. Dla osoby chorej na raka specjalista przeprowadza wnikliwą analizę jego możliwości konsumowania. Podczas wywiadu ustala się co chory lubi jeść, czego nie i jakie produkty toleruje. Często chorzy na raka są niedożywieni.
Właściwa dieta ma wpływ na wzmocnienie lub osłabienie układu immunologicznego organizmu. Dlatego dieta chroni pacjenta przed szkodliwymi ubocznymi skutkami terapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Zatem najważniejsze w diecie jest to, aby była wysokobiałkowa i wysokoenergetyczna.
Ważne jest również to, aby chorzy spożywali jak największą ilość przeciwutleniaczy, które są zazwyczaj zawarte w owocach i warzywach. Bogatym źródłem tych drogocennych substancji jest np. len, który można spożywać jako dodatek do chleba lub w postaci siemienia lnianego - zmielonych ziaren lnu. Przed zastosowaniem jakiejkolwiek diety należy jednak skonsultować się z lekarzem.