Smak kawy - od czego zależy?

2016-11-30 16:26

Którą z kaw, których ogromny wybór mamy w sklepach, wybrać? Cena nie jest wcale gwarancją jakości. Co zatem decyduje o smaku kawy, którą pijemy? Lepiej kupować mieloną czy ziarnistą? Jak ją zmielić? Czy wszystkie kawy mają tyle samo kofeiny?

Smak kawy - od czego zależy?
Autor: pixabay.com Na świecie uprawia się 2 gatunki kawy. 

Spis treści

  1. 2 gatunki kawy
  2. Kawa - liczy się pochodzenie
  3. Jak wybrać najlepszą kawę?
  4. Sposób zmielenia

2 gatunki kawy

W świecie uprawia się 2 gatunki kawy: arabikę i robustę. Krzewy arabiki rosną w wyższych partiach gór Ameryki Południowej i Afryki, z jej podłużnych ziaren powstaje kawa o delikatnym, pozbawionym goryczki smaku, z nutą kwasowości. Robusta, uprawiana w niższych partiach gór, jest  bardziej gorzka i ostrzejsza w smaku. Zawiera nawet dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica. 

Kawa - liczy się pochodzenie

Na smak i aromat kawy wpływają warunki uprawy - wysokość nad poziomem morza, rodzaj podłoża, nasłonecznienie, temperatura, ilość opadów. Za najlepsze uważa się ziarno z upraw położonych wysoko w górach.

Jak wybrać najlepszą kawę?

Gdy ziarna są zbierane maszynowo, pojawia się ryzyko, że do jednego zbioru trafiają niejednorodne ziarna -  pierwszej jakości i niezbyt dorodne, dojrzałe i nie całkiem. Pełny smak kawy gwarantuje ręczne zbiór owoców i wyłuskiwanie ziaren z łupin. Jak wybrać najlepszą kawę? Kupujemy ziarnistą, sprawdzamy, czy kolor jest jednolity, a ziarna mają regularny kształt. Koneserzy nie kupują kawy mielonej, uważają, że dobry napar uzyskać można tylko z kawy świeżo zmielonej.

Sposób zmielenia

Jeśli ziarna zostały zmielone na drobny proszek, nadają się do parzenia w kafetierze, grubo zmielone należy zaparzyć w ekspresie kolbowym lub przelewowym.

Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa