Smak kawy - od czego zależy?
Którą z kaw, których ogromny wybór mamy w sklepach, wybrać? Cena nie jest wcale gwarancją jakości. Co zatem decyduje o smaku kawy, którą pijemy? Lepiej kupować mieloną czy ziarnistą? Jak ją zmielić? Czy wszystkie kawy mają tyle samo kofeiny?
Spis treści
2 gatunki kawy
W świecie uprawia się 2 gatunki kawy: arabikę i robustę. Krzewy arabiki rosną w wyższych partiach gór Ameryki Południowej i Afryki, z jej podłużnych ziaren powstaje kawa o delikatnym, pozbawionym goryczki smaku, z nutą kwasowości. Robusta, uprawiana w niższych partiach gór, jest bardziej gorzka i ostrzejsza w smaku. Zawiera nawet dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica.
Kawa - liczy się pochodzenie
Na smak i aromat kawy wpływają warunki uprawy - wysokość nad poziomem morza, rodzaj podłoża, nasłonecznienie, temperatura, ilość opadów. Za najlepsze uważa się ziarno z upraw położonych wysoko w górach.
Jak wybrać najlepszą kawę?
Gdy ziarna są zbierane maszynowo, pojawia się ryzyko, że do jednego zbioru trafiają niejednorodne ziarna - pierwszej jakości i niezbyt dorodne, dojrzałe i nie całkiem. Pełny smak kawy gwarantuje ręczne zbiór owoców i wyłuskiwanie ziaren z łupin. Jak wybrać najlepszą kawę? Kupujemy ziarnistą, sprawdzamy, czy kolor jest jednolity, a ziarna mają regularny kształt. Koneserzy nie kupują kawy mielonej, uważają, że dobry napar uzyskać można tylko z kawy świeżo zmielonej.
Sposób zmielenia
Jeśli ziarna zostały zmielone na drobny proszek, nadają się do parzenia w kafetierze, grubo zmielone należy zaparzyć w ekspresie kolbowym lub przelewowym.