Co zrobić z brukwi? Przepisy na puree i surówkę

2016-12-27 15:57

Brukiew postrzegana jest często jako warzywo gorszej jakości. Warto to zmienić - jest bowiem smaczna, pożywna i przede wszystkim bardzo wartościowa. Podajemy dwa proste przepisy na brukiew - puree po norwesku oraz surówkę z brukwi.

Co zrobić z brukwi? Przepisy na puree i surówkę
Autor: thinkstockphotos.com Z brukwi można przygotować np. pyszne puree i wyrazistą w smaku surówkę z chrzanem i jabłkami

Spis treści

  1. Puree z brukwi po norwesku
  2. Surówka z brukwi - łatwy przepis

Puree z brukwi po norwesku

Składniki:

2 brukwie

4 marchewki

1 ziemniak

sól

masło

świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Odstawić z ognia, dodać masło, startą gałkę muszkatołową i utrzeć blenderem na pulchną masę. Podawać jako dodatek do mięsa. Najlepiej smakuje z duszonymi żeberkami jagnięcymi (solone i suszone w specjalny sposób żeberka baranie to tradycyjne norweskie danie wigilijne) i pięknie wygląda, bo marchewka nadaje puree przyjemny kolor.

Surówka z brukwi - łatwy przepis

Składniki:

30 dag brukwi

2 jabłka

2 łyżki startego chrzanu

szklanka śmietany lub majonezu

posiekana zielenina

sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Brukiew i jabłka zetrzeć, wymieszać z chrzanem i zieleniną. Połączyć ze śmietaną lub majonezem, doprawić do smaku cukrem i solą. Gotowe!