Co to jest chinkali?
Chinkali to gruzińskie pierogi w formie sakiewki. Prawdziwe chinkali nadziane są mięsem wołowym lub baranim i wytworzonym z niego rosołem. Należy je jeść rękami, bo przy użyciu sztućców wypływa smakowity płyn i potrawa traci swój niepowtarzalny smak i aromat. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Chinkali to gruzińskie pierożki uformowane w formie zakręconej sakiewki. Wyrobione są z pierogowego tradycyjnego ciasta powstałego na bazie mąki i wody. W środku mają farsz z mielonego mięsa wołowego lub baraniny. Takie pierogi gotuje się w lekko osolonej wodzie. W trakcie gotowania w środku sakiewki wytwarza się smakowity rosołek, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak i aromat.
Właśnie ze względu na ten pyszny sos nie należy jeść chinkali przy użyciu noża i widelca. Aby w pełni poczuć ich smak należy chwycić palcami chinkali w miejscu zakręcenia, wziąć pieróg do góry nogami i gryźć od boków pierożka, starając się wypić ciepły bulion. Oczywiście trzeba uważać, by się nie poparzyć i nie poplamić. Chinkali można serwować z zimną, gęstą śmietaną lub ostrą wschodnią musztardą. Raczej nie zaleca się polewania czy zanurzania ich w smakowym sosie. To potrawa bardzo prosta i nie należy jej już urozmaicać.