Co to jest chinkali?

2016-09-09 15:05

Chinkali to gruzińskie pierogi w formie sakiewki. Prawdziwe chinkali nadziane są mięsem wołowym lub baranim i wytworzonym z niego rosołem. Należy je jeść rękami, bo przy użyciu sztućców wypływa smakowity płyn i potrawa traci swój niepowtarzalny smak i aromat. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

co-to-jest-chinkali.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chinkali to gruzińskie pierożki w kształcie sakiewek.

Chinkali to gruzińskie pierożki uformowane w formie zakręconej sakiewki. Wyrobione są z pierogowego tradycyjnego ciasta powstałego na bazie mąki i wody. W środku mają farsz z mielonego mięsa wołowego lub baraniny. Takie pierogi gotuje się w lekko osolonej wodzie. W trakcie gotowania w środku sakiewki wytwarza się smakowity rosołek, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak i aromat.

Właśnie ze względu na ten pyszny sos nie należy jeść chinkali przy użyciu noża i widelca. Aby w  pełni poczuć ich smak należy chwycić palcami chinkali w miejscu zakręcenia, wziąć pieróg do góry nogami i gryźć od boków pierożka, starając się wypić ciepły bulion. Oczywiście trzeba uważać, by się nie poparzyć i nie poplamić. Chinkali można serwować z zimną, gęstą śmietaną lub ostrą wschodnią musztardą. Raczej nie zaleca się polewania czy zanurzania ich w smakowym sosie. To potrawa bardzo prosta i nie należy jej już urozmaicać.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE