Co pasuje do pieczonego łososia?
Łosoś to bardzo delikatna ryba i łatwo zepsuć jej smak nieodpowiednimi dodatkami. Z czym podawać łososia, aby podkreślić smak tej wyśmienitej ryby?
Spis treści
Łosoś z ryżem
Łosoś – najlepiej odmiana bałtycka, nie atlantycka – upieczony w folii z plasterkiem cytryny, koperkiem, odrobiną soli i kaparami idealnie komponuje się z gotowanym ryżem (basmanti), który może być wzbogacony szczyptą mielonego kuminu rzymskiego i odrobiną kurkumy. Co nie oznacza, że nie sprawdzi się z ziemniakami. Te odpowiednio upieczone (z odrobiną oliwy z oliwek, świeżym rozmarynem, posypane gruboziarnistą solą i solidną porcją białego pieprzu) podbiją smak ryby.
Pieczone bataty
Smacznym kontrastem będą pieczone bataty posypane suszonym tymiankiem, solą i czarnym pieprzem. Całkiem dobrze sprawdzi się również seler pokrojony w frytkowe paski. Wystarczy doprawić go sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz odrobiną przyprawy curry i upiec w piekarniku.
Warzywa
Jeśli chodzi o sałaty, to rukola z listkami mięty polana oliwą z oliwek w odpowiedni sposób dopełni smaku. Albo pomidor z łyżeczką francuskiej musztardy i czarnymi oliwkami. Do tego obowiązkowo sos na bazie jogurtu, czosnku, soli i pieprzu.