Melasa - czym jest? Jak jej używać?

2016-09-12 14:08 Marta Balko
co-to-jest-melasa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Melasa to syrop powstający przy produkcji cukru z trzciny cukrowej.

Melasa uznawana jest za zdrowszą od cukru substancję słodzącą. Jak powstaje? Czy naprawdę warto ją stosować?

Melasa - pochodzenie, właściwości

Biały cukier z buraków cukrowych możesz z powodzeniem zastąpić innymi, bardziej zdrowymi substancjami słodzącymi. Jedną z nich jest melasa z trzciny cukrowej - gęsty, czarny, słodki syrop nie ulegający krystalizacji, wytwarzany z łodygi trzciny cukrowej w czasie produkcji cukru. Nazywa się go czasami "czarnym złotem" i wykorzystuje do produkcji rumu, któremu nadaje charakterystyczny aromat i smak.

Melasa nadaje się do wypieku ciast, możemy ją z powodzeniem słodzić nią herbatę lub pić rozpuszczoną w wodzie. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier czy miód. Jest bogata w witaminy z grupy B i składniki mineralne:

wapń

żelazo

miedź

cynk

magnez

potas

Melasa pozytywnie wpływa na regenerację krwi, układ naczyniowy, system nerwowy oraz reguluje zaburzenia układu trawiennego.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE