Co jeść zimą? Zimowa dieta

2017-01-05 14:09

Zimą organizm potrzebuje większej dawki energii. Nasz jadłospis powinien więc składać się z bardziej kalorycznych potraw, bogatych w składniki odżywcze.

co-jesc-zima-zimowa-dieta.jpg
Autor: photos.com Składniki codziennej diety, które warto jeść w zimowym okresie.

Spis treści

  1. Cytrusy i mrożone warzywa
  2. Pełnowartościowe białko
  3. 5 posiłków dziennie w odstępach co 3 godziny

Cytrusy i mrożone warzywa

Zimowa dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i zwiększać odporność organizmu. Musisz więc zadbać, by w twoim jadłospisie znalazły się niezbędne składniki odżywcze. Nie może zabraknąć warzyw i owoców, zwłaszcza cytrusów, które zawierają mnóstwo witaminy C i wzmacniają układ odpornościowy. Witaminy znajdziemy też w kiszonej kapuście i ogórkach kwaszonych. Do przygotowania posiłków możemy użyć również mrożonych warzyw - zachowują wartości odżywcze, porównywalne ze świeżymi.

Pełnowartościowe białko

Natomiast źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii są: ziemniaki, kasza, pieczywo pełnoziarniste. Wybieraj też te produkty, które są wzbogacone w pełnowartościowe białko, czyli: mięsa, ryby, jaja, sery, mleko, soje czy rośliny strączkowe.

5 posiłków dziennie w odstępach co 3 godziny

Ważna jest też odpowiednia liczba posiłków. Staraj się jeść pięć razy dziennie w odstępach ok. 3 godzin, by nie dopuścić do spadku glukozy we krwi. Przynajmniej dwa posiłki powinny być ciepłe. Na wzmocnienie przyda się czosnek – naturalny antybiotyk. Warto go dodać do sałatki czy mięsa. Nie zapomnij o piciu 1,5 do 2 litrów płynów dziennie. Nie musi to być woda. Możesz ją zastąpić ciepłymi herbatkami ziołowymi i owocowymi. Alkohol owszem, ale w niedużych ilościach i tylko w domu. Najlepiej łyżeczka rumu na szklankę herbaty. MO