Brytyjska jagnięcina i baranina: różnice, właściwości, zastosowanie

2018-01-12 12:18

Jagnięcina i baranina to mięso owiec i kastrowanych baranów. Różnica polega na tym, że jagnięcina to mięso zwierząt młodych, a baranina to mięso zwierząt starszych – co najmniej jednorocznych. 

Brytyjska jagnięcina
Autor: Shutterstock Brytyjską jagnięcinę wyróżniają świeżość, smak i walory odżywcze.

Spis treści

  1. Jagnięcina czy baranina?
  2. Najlepsza jesienią
  3. Zalety jagnięciny i baraniny
  4. Rodzaje jagnięciny i baraniny

Jagnięcina czy baranina?

Im starsze zwierzę, tym smak mięsa staje się bardziej głęboki, wyrazisty, zbliżony do dziczyzny. Dlatego powinno dojrzewać przynajmniej 2 tygodnie, zanim trafi do kuchni. Lubi marynaty i mocne przyprawy: nie tylko solidny bukiet ziół, ale również kapary, oliwki czy anchois. Wymaga długiego, powolnego gotowania. Dzięki temu rozpływa się w ustach i urzeka pełnym smakiem.

Najlepsza jesienią

Świeża brytyjska jagnięcina, choć dostępna w sklepach przez cały rok, jest zaliczana do produktów sezonowych, ponieważ jej smak zmienia się w zależności od pory roku. Sezon na najlepszą baraninę trwa od października do marca.

Jesienią na półki sklepowe trafia tak zwana jesienna jagnięcina („autumn lamb”). Mięso pochodzi z nieco starszych jagniąt, które spędziły letnie miesiące na bogatych w pożywienie pastwiskach i już zaczęły żywić się trawą. Jest równie soczyste i kruche jak na wiosnę, jednak ma bardziej intensywny kolor, a smak zyskuje cudowną głębię. Dlatego jesienią możemy dodać do potraw więcej przypraw. Oprócz rozmarynu i tymianku, sięgnijmy po goździki, czosnek, miód, cydr, jabłka i warzywa korzeniowe, które doskonale uwypuklą słodycz i bogactwo smaku jesiennej jagnięciny.

Zalety jagnięciny i baraniny

W Wielkiej Brytanii zarówno jagnięcina, jak i baranina pochodzi ze zwierząt żywionych wyłącznie trawą, jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, ma dużo wartościowych dla organizmu substancji odżywczych: minerałów i antyoksydantów (tzw. żelaza hemowego, cynku, potasu, selenu), witamin (zwłaszcza B12 i D) oraz kwasów tłuszczowych omega-3.

Rodzaje jagnięciny i baraniny

W Wielkiej Brytanii można kupić nie tylko jagnięcinę – „lamb”, ale również baraninę, i to w dwóch rodzajach: „hogget” i „mutton”. Język polski niestety nie zna rozróżnienia tych dwóch rodzajów baraniny. „Hogget” to młoda baranina, ze zwierząt około półtorarocznych, nie starszych niż 2 lata. Jest to mięso, które smakowicie łączy delikatność jagnięciny i pełny, dojrzały smak baraniny. Można je przyrządzać dowolnie: smażyć krótko na patelni, gotować lub piec wolno w niskiej temperaturze. Z kolei „mutton”, to mięso zwierząt starszych, które pasły się kilka lat na bogatych w zioła pastwiskach. Dlatego ma wyrazisty smak, zbliżony do dziczyzny, i wymaga długiej, powolnej obróbki cieplnej w niskiej temperaturze. Uzyskamy w ten sposób danie pełne smaku, rozpływające się w ustach. Nadaje się na pieczeń, potrawkę lub gulasz.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE