Tych gatunków dyni nie trzeba obierać. Ich skórka jest jadalna, miękka i delikatna

2022-10-18 13:10

Dynia to pyszne i niezwykle uniwersalne warzywo. Dzięki temu, że występuje w wielu gatunkach, każdy może znaleźć odpowiednia dla siebie. Niektóre rodzaje dyni są duże, a mich miąższ pokrywa twarda skóra. Inne są na tyle delikatne, że nie trzeba ich obierać. Zastanawiacie się, które dynie można jadać ze skórką? Większość!

Dynia
Autor: Shutterstock Wiele gatunków dyni ma na tyle delikatna skórkę, ze nie trzeba ich obierać.

Czy dynie hokkaido trzeb obierać ze skóry?

Dynia hokkaido jest miękka i delikatna, jej skórka jest cienka i nie wymaga obierania. To jedna z tych dyń, które po przepołowieniu i oczyszczeniu z pestek można upiec lub ugotować ze skórką. W jej przypadku szkoda czasu na mozolne obieranie. Jest miękka i przyjemna w obróbce, a po ugotowaniu czy upieczeniu bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to jest dynia dla zabieganych, bo jedynym niewielkim problemem jest jej przekrojenie - tu potrzeba ostrego noża i nieco siły, bo warzywo jest naprawdę twarde. Kiedy rozprawimy się z tym zadaniem, reszta pójdzie jak z płatka.

Których jeszcze dyń nie trzeba obierać?

Niemal każda młoda dynia ma skórkę na tyle cienką, że można ją pozostawić na warzywie, co jest wskazane ze względu na bogactwo składników odżywczych, które znajdują się bezpośrednio pod nią. Jadalną skórkę, poza hokkaido, ma również dynia piżmowa, a także odmiany: kabocha, delicata i mandaryn. Z kolei dynia makaronowa ma dość twarda skórkę, ale nie ma pestek. W związku z tym można ja ugotować lub upiec w całości, a następnie po przekrojeniu wybrać miąższ, pozostawiając skórkę.

Które dynie trzeba obrać?

Te, które mają twardą, łykowatą skórę, która zepsuje walory smakowe dania. Do takich należy na przykład dynia zwyczajna. Jej skóra jest gruba i niezbyt smaczna, choć nawet nieobrana po zblendowaniu może smakować nienajgorzej.

Jak obrać dynię?

Jeśli się jednak zdecydujecie obrać dynię, najlepiej zrobić to wg pewnego porządku. Dynię po umyciu najlepiej jest przekroić na pół. Ponieważ jest to twarde warzywo najlepszy do tego będzie bardzo ostry nóż. Następnie wnętrze należy oczyścić z pestek oraz włókien i dopiero przystąpić do obierania. Jeśli skóra nie jest zbyt gruba, najwygodniej jest obrać dynie obieraczką do warzyw. Jeśli ta nie daje rady, ponownie przyda się ostry nóź.

Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!